Negociatorii britanici şi europeni nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra implementării protocolului nord-irlandez prevăzut în acordul de Brexit, a indicat Londra, anunţând o nouă rundă de discuţii săptămâna viitoare, notează AFP.

David FrostFoto: Tolga AKMEN / AFP / Profimedia

Londra cere o renegociere în profunzime a protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexit-ului, care menţine provincia britanică de facto în piaţa unică europeană. Bruxellesul refuză, propunând doar ajustări, iar discuţiile purtate în ultimele săptămâni rămân în impas.

David Frost, secretarul de stat pentru Brexit, a informat că el şi vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic s-au întâlnit la Londra şi au discutat despre "toate problemele la originea acestor dificultăţi".

"Dorim în continuare o soluţie negociată", a afirmat el într-un comunicat, avertizând, însă, că "decalajul dintre poziţiile noastre este încă important" şi că suspendarea "protocolului" rămâne o opţiune.

"Discuţiile tehnice vor continua săptămâna viitoare", a adăugat David Frost, "ne vom întâlni din nou vinerea viitoare".

Protocolul nord-irlandez, în vigoare de la începutul anului, menţine provincia britanică în uniunea vamală şi piaţa unică europeană, pentru a împiedica revenirea la o frontieră fizică în insula Irlanda care ar putea fragiliza acordul de pace din 1998, potrivit Agerpres.