China a publicat o listă de 88 de vedete pe care le-a trecut pe lista neagră din cauza comportamentului „ilegal și lipsit de etică” al acestora, relatează Insider.

ChinaFoto: Noel Celis / AFP / Profimedia

Asociația Chineză a Artelor Spectacolului a anunțat pe 23 noiembrie că interzice reprezentațiile a 88 de interpreți, afirmând că aceștia au încălcat standardele morale ale țării.

Aceasta este a noua listă de acest gen publicată de asociația care a început să treacă celebrități pe liste negre din cauza comportamentului lor începând cu 2018.

Trecerea pe lista neagră le interzice în mod specific acestor persoane să acceseze sau să apară inclusiv pe platforme de livestreaming, un mijloc popular pentru artiștii și interpreții din China să ajungă la un public mai larg.

Asociația chineză a afirmat în notificarea emisă că scopul listei este de a „întări autodisciplina” în industria divertismentului și să prevină „artiștii ilegali și lipsiți de etică să se mute pe alte platforme pentru a-și relansa carierele”.

„Tuturor platformelor audio și video din mediul online și companiilor nu le este permis să ofere niciun fel de servicii de transmisiune live acestor indivizi”, mai afirmă asociația în notificarea sa.

Lista neagră a celebrităților din China

Printre cei incluși pe listă se numără Kris Wu, un fost cântăreț K-pop care a fost arestat în luna iulie la Beijing după ce a fost acuzat de viol. Wu, un fost membru al trupei K-pop sud-coreene EXO, nu a mai fost văzut de atunci.

Pe listă se mai află și doi actori care au fost urmăriți de zeci de milioane de chinezi pe platformele social media înainte de a cădea în dizgrația autorităților de la Beijing.

Zheng Shuang este o actriță care a declanșat o controversă uriașă pe platformele de socializare după ce a fost acuzată de evaziune fiscală și abandonarea copiilor ei surogat în Statele Unite.

Zhang Zhehan este un actor și cântăreț căruia Beijingul i-a șters toate conturile de pe platformele social media după ce a fost fotografiat vizitând altarul Yasukuni din Japonia, imaginile viralizându-se în China.

Vizitele la acest altar dedicat japonezilor decedați în războaie sunt privite în China ca o ofensă din cauza crimelor comise de Japonia în țară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Tot mai multe interdicții pentru tinerii chinezi

Aceasta este a doua interdicție impusă săptămâna aceasta asupra industriei divertismentului din China.

Autoritățile le-au interzis celebrităților să își etaleze bogăția pe platformele social media, afirmând că ele ar trebui să se conformeze „valorilor socialiste” ale țării.

În luna august ministerul chinez al comerțului a prezentat un proiect de lege care vizează să le dea indicații influencerilor de pe platformele social media despre cum să se îmbrace și să vorbească despre cumpărături.

În aceeași lună autoritățile de la Beijing au interzis cântecele karaoke care „amenință securitatea națională” a țării.