Tribul maori care deţine drepturile de proprietate intelectuală asupra ritualului haka devenit celebru datorită All Blacks, echipa naţională de rugby a Noii Zeelande, le-a cerut luni manifestanţilor antivaccinişti să înceteze folosirea acestuia la proteste, transmit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Ritualul haka, facut celebru de echipa de rugby a Noii ZeelandeFoto: Domenico Cippitelli/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Legea din Noua Zeelandă recunoaşte tribul Ngati Toa drept păstrător cultural al haka Ka Mate, ritual reprodus în ultimele săptămâni de manifestanţii împotriva vaccinării şi a restricţiilor antiepidemice.

'Ngati Toa condamnă folosirea haka Ka Mate pentru a promova mesaje împotriva vaccinării anti-COVID-19', a declarat într-un comunicat tribul respectiv.

'Insistăm ca manifestanţii să înceteze imediat să folosească taonga (moştenirea culturală) noastră', subliniază reprezentanţii săi.

Haka maori cunoaşte mai multe versiuni, dar Ka Mate, realizată de All Blacks de mai bine de un secol înaintea fiecărui meci, este cea mai cunoscută.

Acest ritual, în care picioarele lovesc cu putere pământul, iar ochii se rotesc în orbite, este adânc înrădăcinat în cultura acestei ţări şi este practicat la marile ocazii cum ar fi căsătorii şi funeralii.

Ka Mate a fost compus de şeful războinic al tribului Ngati Toa, Te Rauparaha, în jurul anului 1820, după ce scăpase de urmărirea un trib inamic.

În 2014, parlamentul Noii Zeelande a adoptat o lege care îi recunoaşte pe Ngati Toa drept gardieni ai haka, dar textul nu prevede nicio sancţiune în caz de utilizare abuzivă.

Şeful executivului Ngati Toa, Helmut Modlik, a afişat o linie clară provaccin: 'Vaccinul împotriva COVID-19 este cea mai bună protecţie de care dispunem'. 'Mulţi dintre tupuna (strămoşii) noştri şi-au pierdut viaţa în pandemii din trecut', a reamintit el.