Procurorii suedezi i-au pus sub acuzare joi pe președintele și pe fostul CEO ai Lundin Energy pentru complicitate la crimele de război comise de armata Sudanului și milițiile aliate cu aceasta în Sudanul de Sud între 1993 și 2003, anunță Reuters.

Ian Lundin (stanga) si Alex SchneiterFoto: Roger Turesson-DN / AFP / Profimedia Images

Anchetatorii din Suedia afirmă că această companie energetică a cerut guvernului sudanez să îi asigure un potențial câmp petrolier, știind că acest lucru ar însemna luarea cu forța a zonei. Magistrații afirmă că acest lucru îi face pe directori complici în crimele de război comise de armata sudaneză și aliații săi împotriva populației civile.

„Ceea ce constituie complicitatea în sensul penal este că ei au făcut aceste cereri în pofida faptului că înțelegeau sau, în orice caz erau indiferenți, față de faptul că forțele armate și milițiile purtau războiul într-o manieră care este interzisă de dreptul internațional umanitar”, afirmă un comunicat remis de parchetul suedez.

Lundin Energy, o companie ce își are sediul în Stockholm, a remis un comunicat propriu în care respinge acuzațiile aduse președintelui Ian Lundin și fostului CEO Alex Schneiter, acum un membru al consiliului de administrație.

Afacerile Lundin Energy în Sudan

Compania denumită Lundin Oil până în 2001 și-a vândut afacerile din Sudan în 2003.

Avocatul lui Ian Lundin a declarat că clientul său este nevinovat și că „procurorul nu va putea obține niciodată condamnări. Acuzarea este deficitară din toate punctele de vedere”.

Procurorii suedezi au depus de asemenea o cerere de a confisca 1,39 miliarde de coroane (161,7 milioane de dolari) de la Lundin Energy, profitul obținut de companie în urma vânzării afacerilor sale din Sudan în 2003.

Lundin Energy a anunțat că va contesta cererea.

Acuzațiile au fost formulate în urma unei investigații demarate în urmă cu 11 ani.

Sudanul a purtat timp de decenii un război în Sudanul de Sud, regiune ce a devenit o țară independentă în 2011.

Omar al-Bashir, fostul președinte al Sudanului care a condus țara din 1989 înainte să fie răsturnat de la putere în urma unor proteste masive ce au avut loc în 2019, este dat în urmărire de Curtea Penală Internațională din Haga pentru genocid și alte crime de război.