Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, i-a criticat miercuri pe liderii Chinei despre care spune că „nu înțeleg diversitatea diferitelor culturi”, afirmând însă că nu are nimic împotriva „surorilor și fraților chinezi” ca oameni și că susține în mare ideile din spatele comunismului și marxismului, relatează Reuters.

Dalai LamaFoto: Sondeep Shankar / Alamy / Profimedia Images

Liderul spiritual în vârstă de 86 de ani a făcut comentariile în timpul unei conferințe virtuale după ce a fost întrebat dacă Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing ar trebui boicotate de către comunitatea internațională din cauza reprimării grupurilor minoritare, inclusiv a minorității uigure din regiunea Xinjiang a Chinei.

„Îi știu pe liderii Partidului Comunist încă de la Mao Zedong. Ideile lor sunt bune. Dar uneori ei exercită prea mult control strâns, extrem”, a spus Dalai Lama, pe numele său de naștere Tenzin Gyatso, intrat în conferința video din India, țară în care locuiește în prezent.

„În ceea ce privește Tibetul și Xinjiang, noi avem cultura noastră unică, așa că liderii comuniști chinezi mai înguști la minte nu înțeleg diversitatea diferitelor culturi”, a explicat acesta, adăugând că grupul etnic majoritar Han „exercită prea mult control”.

China a anexat Tibetul după ce trupele sale au intrat în regiune în 1950 ca parte a ceea ce Beijingul afirmă și în prezent că a fost o „eliberare pașnică”. Tibetul a devenit între timp una dintre cele mai restricționate și sensibile zone din China.

Autoritățile comuniste îl consideră pe Dalai Lama, care a fugit în India după o răscoală eșuată împotriva guvernării chineze, ca fiind un „separatist periculos”.

Dalai Lama a afirmat însă în cadrul videoconferinței că susține în mare ideile comunismului și marxismului, râzând în timp ce relata despre cum s-a gândit la un moment dat să se alăture Partidului Comunist dar a fost descurajat de un prieten.

Acesta a spus de asemenea că nu are în plan să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping dar că și-ar dori să viziteze din nou țara sa pentru a vedea vechi prieteni întrucât „devin tot mai bătrân”.