Liderii G20, reuniți Roma, au reușit să cadă duminică la un acord asupra unor angajamente pentru climă ceva mai ambițioase decât cele ale acordului de la Paris, într-un moment în care începe Conferința ONU privind schimbările climatice COP26 în Scoția, relatează AFP.

Liderii G20Foto: Captura video

În timp ce G20 este responsabil de aproape 80% din emisiile poluante globale, șefii de stat și de guvern trebuiau să dea tonul înainte de a se alătura la Glasgow, duminicp, summitului ONU privind schimbările climatice, fixându-și obiectivele pe termen lung fața de încălzirea globală.

Potrivit proiectului de comunicat final de presă, consultat de AFP, G20 reafirmă obiectivul acordului de la Paris, și anume „să mențină creșterea medie a temperaturilor mult sub 2 grade și să continue eforturile de limitare a acesteia la 1,5 grade față de perioada preindustrială”.

Dar el face un pas mai departe, adăugând: „Păstrarea (obiectivului) de 1,5 grade va necesita acțiuni și angajamente semnificative și eficiente din partea tuturor țărilor”. Fie un „limbaj mai puternic” decât cel al Acordului de la Paris din 2015, au declarat pentru AFP două surse participante la negocieri.

De asemenea, țările G20 au convenit să oprească anul acesta subvenționarea noilor proiecte de centrale electrice pe cărbune în străinătate. „Vom înceta acordarea de finanțare publică internațională pentru noile centrale electrice pe cărbune până la sfârșitul anului 2021”, indică textul, care nu stabilește, însă, o țintă pentru abandonarea cărbunelui la nivel național.

Negocierile privind clima au continuat toată noaptea, potrivit unei surse europene.

Majoritatea liderilor prezenți la Roma vor zbura apoi la Glasgow.

Conferința privind clima COP26 este „ultima și cea mai bună speranță” de a limita încălzirea globală la + 1,5 °C, cel mai ambițios obiectiv al acordului de la Paris, a declarat președintele său, britanicul, Alok Sharma, la deschiderea sa din Scoția.

În timpul pandemiei de Covid-19, "schimbările climatice nu și-au luat vacanță. Toate luminile sunt roșii pe tabloul de bord climatic", a adăugat el, în prima zi a unei întâlniri de de două săptămâni, considerată crucială pentru viitorul umanității.

Neutralitatea carbonului la „mijlocul secolului”

„Acțiunea pentru climă nu poate fi amânată. Împreună cu partenerii noștri, trebuie să ne confruntăm cu această criză globală urgent și cu ambiție. Acesta este obiectivul @g20org astăzi”, a scris prim-ministrul canadian Justin Trudeau, duminică dimineață, pe Twitter.

„Ochii miliardelor de oameni, popoare întregi, sunt ațintiți asupra noastră și asupra rezultatelor pe care le putem obține”, a avertizat sâmbătă seara președintele italian Sergio Mattarella la cina oferită liderilor G20, la Palatul Quirinal.

Una dintre problemele negocierilor a fost data care urmează să fie stabilită pentru atingerea neutralității carbonului: 2050? 2060?

„Mijlocul secolului” este formularea adoptată de G20 în documentul final. Un orizont mai puțin precis decât data anului 2050 dorită în special de președinția italiană a G20, „dar destul de semnificativ, având în vedere diversitatea țărilor participante la G20”, potrivit președinției franceze.

"Unii oameni ne întreabă de ce ne schimbăm obiectivele de la 2 grade la 1,5 grade. De ce? Pentru că asta spune știința", le-a spus Mario Draghi omologilor săi duminică dimineață. „Trebuie să ținem seama de avertismentele comunității științifice: răspundeți la criza climatică din acest deceniu”.

Ultimele angajamente de reducere a emisiilor din partea statelor planetei ar duce la o încălzire „catastrofală” de + 2,7 °C, potrivit ONU.

"Încălzirea globală este deja cu 1,1 grade peste nivelurile preindustriale. La 1,5 grade unele țări vor fi scufundate și de aceea trebuie să ajungem la o înțelegere aici", a spus, la Glasgow, Alok Sharma, care era încă alarmat duminică dimineața.