Vaticanul a lansat marţi cea mai recentă aplicaţie a sa, „Click to Pray”, oferind un planificator personal printre noile funcţii pentru ceea ce se speră că va fi o „experienţă de rugăciune” îmbunătăţită în contextul unei lumi în continuă mişcare, relatează Agerpres.

Papa FranciscFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Într-o mini-versiune a unei prezentări de tip Silicon Valley, şapte oficiali ai Bisericii Catolice - printre care un cardinal - au participat la o conferinţă de presă de prezentare a „Click to Pray 2.0”, prima actualizare majoră a aplicaţiei de la lansarea acesteia, în 2016.

Reporterilor le-au fost prezentate într-un videoclip noile funcţii ale aplicaţiei, printre care se numără un planificator personal digital cu ajutorul căruia utilizatorii îşi pot configura momentele de rugăciune din fiecare zi, însoţit de posibilitatea de a primi câte un memento în acest sens.

„Rugăciunea nu este o pierdere de timp, aşa cum credem uneori. Rugăciunea este precum sămânţa din întunericul pământului, care îşi va arăta roadele la vremea ei”, a spus părintele Frederic Fornos.

Aplicaţia, disponibilă în şase limbi occidentale şi în chineză, oferă utilizatorilor scopuri specifice pentru care se pot ruga împreună cu papa Francisc, cum ar fi pentru pace într-o anumită regiune a lumii.

De asemenea, include o „Şcoală de Rugăciune”, ce oferă sprijin celor cărora li se pare dificil la început şi opţiunea de a forma grupuri de rugăciune cu persoane din întreaga lume.

Vaticanul şi-a sporit prezenţa pe reţelele sociale sub conducerea papei Francisc, iar oficialii au declarat că peste 50 de milioane de persoane au văzut mesajele transmise sâmbătă de suveranul pontif pe Twitter referitoare la justiţia socială.

Un preot italian din Piaţa Sf. Petru a lăudat noua aplicaţie. „Este un lucru extraordinar deoarece îţi permite să ajungi la oameni pe care nu îi întâlneşti fizic, devine o punte pentru a ajunge la acele inimi care uneori s-au abătut de la Dumnezeu”, a spus părintele Cosimo Schena.

Oficialii au admis că aplicaţia poate să nu fie disponibilă pentru toată lumea şi au subliniat că nu reprezintă un înlocuitor pentru rugăciunea tradiţională. „Nu este menită să invalideze celelalte locuri sau modalităţi de rugăciune. Este o modalitate în plus de a ajunge la oameni care doresc sau au nevoie de ceva nou”, a spus monseniorul Lucio Ruiz, secretar al departamentului pentru comunicare de la Vatican.