Mai mulți saci cu rămășițe umane au fost descoperiți într-o groapă comună din Panama în timpul căutării locurilor de înhumare a victimelor invaziei americane din 1989, au anunțat joi oficiali ai acestei țări, citați de agenția Reuters.

SUA au invadat Panama in 1989Foto: picryl.com

Operațiunea militară a Statelor Unite care a pus capăt dictaturii generalului Manuel Noriega, prima „narcocleptocrație” din lume, a costat viața a aproximativ 300 de civili.

Timp de ani de zile familiile victimelor au cerut demararea unor căutări oficiale pentru rămășițele celor care au murit, mulți dintre aceștia fiind îngropați în gropi comune.

Procurorul general Geomara Guerra a anunțat că patru saci cu rămășițe umane au fost găsite până acum în cimitirul Monte Esperanza din orașul Colon.

„Intenționăm să continuăm săpăturile pentru a vedea câți alți saci ar putea fi acolo”, le-a relatat acesta reporterilor.

Guerra a precizat de asemenea că rămășițele au fost descoperite în aceeași saci pe care soldații americani i-au distribuit pentru îngroparea victimelor.

Anul trecut autoritățile panameze au demarat săpăturile la un alt cimitir numit Jardin de Paz, rămășițele a aproximativ 30 de victime neidentificate fiind găsite aici, însă operațiunile au fost sistate din cauza restricțiilor anti-Covid.

Organizațiile pentru drepturile omului au estimat de decenii că numărul real al victimelor ar putea fi mai mare decât cifra oficială de 300 de morți, convingându-l pe fostul președinte Juan Carlos Varela să înființeze o comisie care să investigheze aceste afirmații.

Invazia încă este o rană deschisă pentru mulți panamezi care comemorează evenimentul în fiecare an pe data de 20 decembrie și cer ca aceasta să fie declarată zi de doliu național. 23 de soldați americani și-au pierdut de asemenea viața în timpul operațiunii militare.