O hotărâre importantă a Curții Constituționale poloneze, care afirmă primatul dreptului polonez asupra dreptului european, a intrat în vigoare marți după publicarea sa în Monitorul Oficial, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hotărârea, publicată joi într-un caz introdus de guvernul naționalist polonez, ar putea amenința finanțarea UE pentru Polonia și este văzută de Opoziție ca un posibil prim pas către ieșirea sa din Uniunea Europeană, deși Puterea neagă categoric acest lucru.

Hotărârea pune sub semnul întrebării supremația dreptului comunitar - un principiu cheie al aderării la UE - prin declararea anumitor articole importante ale tratatelor Uniunii Europene „incompatibile” cu Constituția poloneză.

Decizia a fost criticată de Bruxelles, precum și de majoritatea liderilor europeni.

Între timp, premierul maghiar Viktor Orban și-a manifestat sprijinul solicitând UE să „respecte limitele suveranității statelor membre”.

Curtea Constituțională, sub influența partidului de guvernământ, a dispus, de asemenea, instituțiilor europene să nu „acționeze dincolo de sfera competenței lor”, intervenind în funcționarea sistemului judiciar polonez.

Reformele sistemului de justiție introduse de populiști constituie un punct major de dispută cu Bruxelles.

UE consideră că subminează independența sistemului judiciar și amenință democrația și statul de drept, în timp ce guvernul polonez susține că sunt necesare pentru eradicarea corupției în sistemul de justiție.

Guvernul polonez a respins afirmațiile opoziției potrivit cărora dorea „un Polexit”, și anume ieșirea Poloniei din UE și a susținut că principiul stabilit în hotărâre a fost precizat de instanțele din alte state membre.

"Nu suntem un oaspete nedorit în Uniunea Europeană. De aceea nu acceptăm să fim tratați ca o țară de clasa a doua", a scris prim-ministrul Mateusz Morawiecki săptămâna trecută pe Facebook.

Zeci de mii de polonezi au manifestat duminică pentru a apăra aderarea țării lor la Uniunea Europeană în urma deciziei controversate.

Potrivit sondajelor de opinie, mai mult de 80% dintre polonezi susțin prezența țării lor în UE, dar relațiile dintre Varșovia și Bruxelles au devenit tensionate de când partidul Lege și Justiție (PiS) a preluat puterea în 2015.