Presa turca din ultimele zile a publicat mai multe reportaje despre vizita la Bucuresti a presedintelui turc Abdullah Gul, in care arata ca Romania incearca sa promoveze interesele Frantei pentru participarea la gazoductul Nabucco. Totodata, este subliniat faptul ca Bucurestiul ramine un suporter al intrarii Turciei in Uniunea Europeana.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, i-a transmis inca o data presedintelui Abdullah Gul, prin intermediul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, propunerea de participare a Frantei la constructia gazoductului Nabucco, relateaza Zaman, citat de Rador. Gul a afirmat ca problema va fi analizata, dar raspunsul nu a fost unul pozitiv.

In cadrul intalnirii dintre presedintii Gul si Basescu, pe langa problemele legate de dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari, a fost discutat si proiectul Nabucco, care a fost gandit pentru transportul gazului natural catre tarile Uniunii Europene, prin Turcia.

Presedintele Romaniei a facut lobby pentru participarea la proiectul Nabucco, conceput ca o alternativa la livrarile de gaze naturale din Rusia si sprijinit de SUA si Uniunea Europeana, si a companiei Gaz de France. Un oficial a atras atentia ca subiectul s-a aflat si pe agenda vizitei presedintelui Sarkozy la Bucuresti, de acum o luna, si a afirmat: "Pentru ca stia de relatiile apropiate dintre Turcia si Romania, liderul francez face lobby prin intermediul acesteia. Este o situatie des intalnita in proiectele energetice importante".

Abdullah Gul nu a dat un raspuns "pozitiv" interlocutorului roman in problema Frantei; a declarat ca Turcia nu are prejudecati privind aceasta problema si ca subiectul va fi analizat. Dar, in declaratia sa de luna trecuta, ministrul energiei si resurselor naturale, Hilmi Guler, a expus in mod clar pozitia Turciei si a precizat ca Gaz de France nu va participa la proiect ca fiind al saptelea partener, deoarece Franta a adoptat legea privind incriminarea negarii genocidului armean. Ankara se pronunta pentru participarea companiei germane RWE.

Pe de alta parte, conform publicatiei Turkiye, Traian Basescu a spus ca Romania sustine candidatura Turciei de aderare la UE constant si fara ezitare. El a promis sa faciliteze procedurile de acordare a vizelor pentru oamenii de afaceri turci si a spus ca saluta participarea franceza la proiectul gazoductului Nabucco. Ulterior, presedintele Gul a vizitat Parlamentul Romaniei, monumentul Ataturk si cimitirul soldatilor turci. Gul a rostit un discurs in cadrul Forumului de Afaceri Turco-Roman.