Un fost polițist sârb a fost condamnat marți la 20 de ani de închisoare la Pristina pentru participarea la execuția a treisprezece civili albanezi în timpul războiului, o condamnare rară când Belgradul încă nu recunoaște statul Kosovo, fosta sa provincie, scrie AFP.

Steagul KosovoFoto: Ioana Moldovan

Într-o declarație, instanța a clarificat că asasinatele și expulzările civililor albanezi kosovari au fost comise în aprilie 1999 în satele Sllovi și Terbovc, în centrul Kosovo.

Condamnatul, identificat de presa kosovară drept Goran Stanisic, făcea parte din forța de rezervă a Ministerului de Interne sârb și, ca atare, participase la „atacuri sistematice și la scară largă” împotriva populației albaneze din aceste sate.

Martorii supraviețuitori, în majoritate femei, au spus că aparține unor grupuri de polițiști sârbi și paramilitari care le-au pus bărbații cu spatele la zidul din curtea casei lor înainte de a-i executa în fața familiilor.

Membrii acestor unități au expulzat și sute de civili albanezi din cele două sate.

Persoana care locuia în Sllovi și s-a mutat în Serbia după război, a fost arestată în iulie 2019 când trecea frontiera în cealaltă direcție.

El neagă că a comis aceste infracțiuni și poate face apel la hotărârea care nu este definitivă.

Potrivit grupărilor kosovare pentru drepturile omului, atacul forțelor sârbe asupra Sllovi și Terbovc a făcut în total 45 de morți și 11 răniți, în timp ce aproape 100 de case albaneze au fost incendiate.

Războiul din 1998 și 1999 dintre separatiștii kosovari și forțele sârbe a lăsat în urmă 13.000 de morți, majoritatea albanezi.

Conflictul s-a încheiat cu o campanie de bombardament NATO care a forțat Belgradul să-și retragă trupele. În 2008, Kosovo și-a declarat independența, care încă nu este recunoscută de Serbia, dar și de multe alte state, printre care și România.

Acest tip de condamnare este foarte rar în Kosovo, care nu întreține relații diplomatice cu Serbia. Orice cooperare între Pristina și Belgrad pentru extrădarea suspecților dintr-o parte în alta este imposibilă.