Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, responsabil pentru reprimarea violentă a protestelor de anul trecut împotriva sa, acuzat că a fraudat alegerile prezidențiale, este sfidător într-un interviu acordat CNN, alternând între negarea faptelor și susținând că lucrurile sunt mai rele în Statele Unite sau Marea Britanie.

Alexandr LukasenkoFoto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia

Confruntat cu abuzurile sale asupra drepturilor omului, inclusiv cu atacurile asupra protestatarilor, o amenințare cu bombă pentru a forța un avion să aterizeze pentru a-l aresta pe disidentul Roman Protasevici și despre ceea ce Uniunea Europeană numește folosirea migranților ca armă în lupta cu blocul comunitar, Lukașenko a încercat să devieze orice subiect negativ.

"Asta e o nebunie. Mă luați drept nebun?", a replicat el acuzațiilor formulate de guvernul polonez, conform căruia Belarus "aruncă migranți" la frontiera comună.

Presat de CNN cu privire la existența unei amenințări autentice cu bombă sau dacă a fost fabricată ca scuză pentru arestarea lui Protasevici, Lukașenko a insistat că țara sa a respectat legile internaționale.

"Dacă vă este frică să zburați peste teritoriul nostru, vă pot garanta personal siguranța dumneavoastră și a companiei dvs., a țării dvs. sau a oricărei alte țări atunci când zboară peste Belarus, la fel ca înainte", a declarat Lukașenko pentru CNN.

"Dacă alegeți să nu zburați, este în regulă, OK, zburați peste Polul Nord sau Polul Sud, acesta este dreptul dvs., nu vă pot forța. Nu sunt la fel de puternic ca Marea Britanie, darămite ca Statele Unite, să dictez orice termeni. Dacă nu zburați, o vor face alții, după cum tocmai ai spus. E în regulă, ne vom descurca", a spus Lukașenko.

Lukashenko, este președinte al Belarusului din 1994, primul și singurul său lider de la căderea Uniunii Sovietice.

Numit „ultimul dictator al Europei”, își conduce țara cu braț de fier și controlul a devenit din ce în ce mai puternic, mai ales de la votul de anul trecut.

Aparițiile sale publice sunt strâns controlate și este în general înconjurat de conaționali lingușitori.

La interviul CNN din Palatul Independenței, el a încercat să ducă discuția spre problemele din Occident.

Confruntat cu detalii ale tratamentelor sale brutale, violente și chiar mortale ale celor care protestează împotriva sa, el a spus că nu are de ce să își ceară scuze.

”Nici nu cred că este o întrebare relevantă, nu am nimic pentru care să îmi cer scuze”, a spus el.

CNN a citat dovezi de la Human Rights Watch și Amnesty International cu deținuți care au raportat răni, inclusiv oasele rupte și arsuri, în timp ce alții au spus că au fost obligați să zacă goi în mizerie în timp ce erau agresați.

Lukașenko a răspuns: „Știi, nu avem un singur centru de detenție, cum spui tu, precum Guantanamo, sau acele baze create de Statele Unite și țara ta în Europa de Est ... În ceea ce privește propriile noastre centre de detenție, unde îi ținem pe cei puși sub acuzare sau pe cei cercetați, nu sunt mai rele decât cele din ​​Marea Britanie sau Statele Unite. Vă pot garanta asta."

El a adus aminte de moartea lui Ashli ​​Babbitt, împușcată și ucisă în timp ce ea încerca să se târască printr-o fereastră spartă în timpul insurecției din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA, spunând în mod fals că CNN și alții „păstrează tăcerea”, scrie sursa citată.

El a părut mai întâi reticent în a pronunța măcar numele liderului opoziției Svetlana Tihanovskaya, care a părăsit Belarusul după alegerile care au fost considerate frauduloase.

Apoi a spus că Tihanovskaya nu a trebuit să fugă. „Jur pe copiii mei că Tikhanovskaya nu fugea nicăieri”, a spus el.