Reprezentanții industriei britanice de procesare a cărnii au avertizat că sute de mii de porci ar putea fi sacrificați în următoarele săptămâni dacă guvernul de la Londra nu va acorda vize care să permită ameliorarea deficitului de măcelari din țară, relatează Reuters.

Ferma de porciFoto: Igor Stramyk / Panthermedia / Profimedia Images

O criză acută de măcelari și alți muncitori din industria procesării cărnii a fost exacerbată de pandemia de COVID-19, numeroși angajați întorcându-se în țările de origine după întreruperea activității abatoarelor și de politicile de imigrație adoptate de Londra după Brexit care au restricționat accesul muncitorilor din Europa de Est pe piața muncii.

Guvernul condus de premierul Boris Johnson a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că intenționează să acorde 10.500 de vize temporare, 5.000 pentru șoferi de camion și 5.500 pentru muncitori din industria procesării cărnii de pui, pentru a ameliora problemele din aceste sectoare, fără a oferi însă semne că măsura ar putea fi extinsă și pentru alte domenii.

Executivul de la Londra a transmis mediului de afaceri că ar trebui să investească în forța de muncă autohtonă, mărind salariile și îmbunătățind condițiile de muncă.

„Singura opțiune în momentul de față”

Lizzie Wilson, reprezentantă a Asociației Naționale a Crescătorilor de Porci, a declarat că deficitul de măcelari i-a obligat pe procesatori să opereze la o capacitate redusă cu 25%.

Drept urmare, porcii care sunt deja gata pentru procesare cauzează o supraaglomerare a fermelor care la rândul ei provoacă probleme legate de condițiile în care sunt ținute animalele.

„Fermele au în jur de 120.000 de porci care trebuiau deja măcelăriți, tranșați, trimiși în lanțul alimentar și mâncați până acum”, afirmă Wilson.

„Ajungem în situația în care suntem nevoiți să spunem guvernului că dacă nu vom primi ajutoare în curând va trebui să analizăm sacrificarea porcilor de la ferme fiindcă este singura noastră opțiune în momentul de față”, mai precizează aceasta.

Wilson susține că situația i-a afectat deja pe consumatori care văd pe rafturi faptul că procesatorii au fost nevoiți să raționalizeze produsele.

„Nu mai înțeleg acest guvern”

Minette Batters, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor, afirmă că o sacrificare a 150.000 de porci ar putea avea loc „în decurs de o săptămână sau zece zile”.

Aceasta a declarat pentru BBC că a solicitat o nouă întâlnire de urgență cu ministrul internelor Priti Patel și ministrul imigrației Kevin Foster. Batters spune că a încercat să obțină o întâlnire cu Patel de doi ani de zile.

„Nu mai înțeleg acest guvern. Trebuie să ajungem la rafturi goale în supermarketuri înainte ca ei să creadă [situația]”, a declarat și David Lindars, director de operațiuni al Asociației Britanice a Procesatorilor de Carne.

Un purtător de cuvânt al guvernului lui Johnson a afirmat că executivul este la curent cu provocările cu care s-a confruntat această industrie în ultimele luni.

„Supraveghem îndeaproape piața și continuăm să lucrăm alături de sector pentru a explora opțiuni care să amelioreze presiunile cu care se confruntă în prezent industria”, a afirmat acesta.

Citește și: