Urmează ”o iarnă cu adevărat dificilă” în Marea Britanie. Rafturi goale în magazine, cozi la benzinării și energie scumpă în Regatul Unit

de G.S.     HotNews.ro
Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 9:16 Actualitate | Internaţional


Speriati de o posibila penurie, britanicii fac stocuri de alimente
Foto: Maureen McLean / Shutterstock Editorial / Profimedia
Marea Britanie a intrat în incertitudine, o serie de probleme legate de benzină, electricitate şi alimente determinând avertismente că ţara va trece printr-o ”iarnă cu adevărat dificilă”, transmite CNBC, preluată de News.ro.

Un deficit semnificativ de şoferi de camioane a dus la o lipsă a livrărilor de carburant şi de bunuri. În încercarea de a-i stimula pe oameni să se angajeze, unii angajatori ar fi oferit salarii de până la 70.000 de lire sterline (95.750 dolari) pe an, cu bonusuri de 2.000 de lire sterline.

Vorbind joi la ITV News, Paul Scully, ministrul pentru Întreprinderile Mici din Marea Britanie, a avertizat că ”va fi o iarnă cu adevărat dificilă pentru oameni”.

Lungi cozi la benzinării, autoritățile dau mesaje anti-panică


”Ştim că aceasta va fi o provocare şi de aceea nu subestimăm situaţia în care ne găsim cu toţii”, a spus el. Cu toate acestea, Scully a declarat vineri la Times Radio că ”nu este nevoie ca oamenii să iasă şi să cumpere în panică”.

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson a declarat la începutul acestei săptămâni că nu este o lipsă de combustibil în Marea Britanie, iar oamenii ar trebui să continue să cumpere benzină ca de obicei.

El a susținut, de asemenea, că lanţul de aprovizionare cu alimente din Marea Britanie este ”extrem de rezistent”, dar a recunoscut că unele companii din industrie se confruntă cu dificultăţi şi a declarat că guvernul are întâlniri cu reprezentanţi ai sectorului.

Pe măsură ce aprovizionarea cu unele bunuri esenţiale a scăzut, au apărut informaţii despre rafturi goale şi cozi lungi de maşini la benzinării.

Într-un interviu acordat vineri BBC, secretarul pentru Transporturi al Regatului Unit, Grant Shapps, a declarat că oamenii ar trebui să continue să cumpere benzină ca de obicei, adăugând că dacă va fi nevoie va fi adus personal militar pentru a conduce camioane, dacă acest lucru ar ajuta situaţia.

Gigantul petrolier BP a confirmat vineri că a închis temporar câteva benzinării ale sale din Marea Britanie din cauza lipsei de benzină fără plumb şi motorină.

”Acestea au fost cauzate de unele întârzieri în lanţul de aprovizionare, determinate de lipsa de şoferi din întreaga industrie în Marea Britanie şi există multe acţiuni întreprinse pentru a aborda problema”, a spus un purtător de cuvânt prin e-mail.

Un purtător de cuvânt al Esso, parte a grupuui Exxon Mobil, a declarat pentru CNBC că un număr mic de benzinării pe care le opera în Marea Britanie au fost afectate de lipsa de combustibil, dar că compania ”lucrează îndeaproape cu toate părţile din reţeaua noastră de distribuţie pentru a optimiza aprovizionarea şi a minimiza orice inconvenient."

Într-un comunicat transmis prin e-mail, un purtător de cuvânt al Tesco, cel mai mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie şi un operator de 500 de benzinării, a anunţat vineri:

„Avem o bună disponibilitate a combustibilului, livrările ajungând la benzinăriile noastre din Marea Britanie în fiecare zi. ” Compania a înregistrat până acum doar întreruperi temporare ale activităţii la două benzinării proprii. Unele staţii sunt deţinute de alţi operatori, dar au un magazin Tesco la faţa locului.

Compania Sainsbury’s a declarat că în prezent nu se confruntă cu probleme cu alimentare cu combustibil, ci monitorizează situaţia.

Probleme pentru producătorii de alimente și băuturi


Unele aprovizionări cu alimente din Marea Britanie au fost, de asemenea, afectate de întreruperi ale livrărilor. Dar, potrivit lui Ian Wright, director executiv al Federaţiei Regatului Unit pentru Alimente şi Băuturi, producătorii de alimente şi băuturi din ţară se confruntă cu ”aceleaşi deficienţe grave de forţă de muncă ca şi cele observate în lanţul de aprovizionare cu alimente”.

"Avem nevoie de Guvern pentru a efectua urgent un sondaj complet asupra stării pieţelor ocupării forţei de muncă pentru a înţelege cele mai presante probleme. De exemplu, este posibil ca lucrătorii să se fi întors în ţările lor de origine în timpul carantinei şi să nu fi revenit [în Marea Britanie]. Unele estimări ridică această cifră la peste un milion. Dacă nu se iau măsuri rapide, impacturile pe care le vedem deja se vor agrava ”, a spus el într-o declaraţie prin e-mail.

În ultimele zile, o penurie gravă de dioxid de carbon în Marea Britanie a determinat îngrijorarea că producţia de alimente va suferi o lovitură şi ar putea afecta aprovizionarea la nivel naţional.

Producătorul american de CO2 CF Industries a închis recent două unităţi din Marea Britanie care produc 60% din aprovizionarea comercială a ţării, învinuind creşterea preţurilor angro la gaze.

În timp ce guvernul britanic a încheiat un acord cu compania pentru a relua producţia, BBC a raportat că industria alimentară a ţării ar putea ajunge să plătească de cinci ori mai mult pentru dioxidul de carbon, în temeiul acordului.

Energia s-a scumpit și se va vedea în inflație


Companiile energetice au fost, de asemenea, supuse unor tensiuni, cel puţin şapte furnizori prăbuşindu-se din august, după ce preţul gazelor naturale angro a crescut cu 250% în mai puţin de nouă luni. Potrivit organizaţiei industriei energetice OGUK, preţurile au crescut cu 70% numai între august şi septembrie.

Marea Britanie are limite în ceea ce priveşte preţurile pentru energie pe care le pot percepe furnizorii clienţilor, cu plafoane de preţ revizuite de guvern la fiecare şase luni.

Unii analisti se aşteaptă ca actualul plafon să fie ridicat atunci când acesta va fi revizuit de miniştri în aprilie, ceea ce înseamnă că gospodăriile britanice vor absorbi o parte din costul angro ridicat.

Într-un raport privind ultima sa decizie de politică monetară, de joi, Banca Angliei a avertizat că rata inflaţiei va creşte probabil la ”puţin peste” 4% în acest an, dublă faţă de nivelul ţintă al instituţiei.

O creştere a cererii în urma ridicării carantinei pentru coronavirus este văzută ca un factor aflat în spatele acestor probleme, precum şi lipsa forţei de muncă şi a aprovizionării, accentuate de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană la începutul acestui an.

Haosul va dura cel puțin până la iarnă


Vorbind vineri cu CNBC, într-un apel telefonic, Yael Selfin, economist-şef la KPMG UK, a spus că haosul din aprovizionarea ţării nu va fi complet rezolvat înainte de iarnă. Lipsa forţei de muncă ar putea dura cel puţin şase luni pentru a se rezolva, a spus Selfin.

”Suntem puţin vulnerabili, deoarece există deja multă presiune în sistem. Orice şoc suplimentar, precum ceea ce tocmai am văzut cu preţurile la gaze, va îngreuna absorbţia întreprinderilor şi gospodăriilor ”, a spus ea.

Cu toate acestea, previziunile generale ale lui Selfin pentru economia Regatului Unit au rămas pozitive.

”Vestea bună este că suntem destul de aproape de locul în care eram înainte de pandemia de coronavirus. Ne aşteptăm ca economia să atingă nivelul pre-Covid până în al treilea trimestru al anului viitor. Chiar şi cu şocuri suplimentare, este posibil să avem o creştere mai slabă, dar ne aşteptăm în continuare la o creştere de 6,2 puncte procentuale”, a spus ea.

În opinia sa, ”principala problemă este că există o cerere foarte puternică care nu poate fi satisfăcută. Deci este rău, dar ar putea fi mai rău dacă nimeni nu ar vrea să cumpere nimic", a adăugat Selfin.

Andrew Goodwin, economist şef al Regatului Unit la Oxford Economics, a declarat, de asemenea, vineri, pentru CNBC, că va fi nevoie de timp pentru a rezolva lipsa şoferilor pentru livrarea mărfurilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6744 vizualizari

 • -9 (33 voturi)    
  Daca in UK va fi asa (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 9:35)

  iSteal [utilizator]

  Va fi asa peste tot un UE.
  • +2 (22 voturi)    
   neee (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 12:09)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui iSteal

   in ue va curge lapte si miere pe santuri si bere la robinete. in franta va curge vin.j
   pana una, alta, uk are petrol in marea nordului si o relatie speciala cu nigeria. nemtii vor cotiza la rusi.
   sa fim seriosi. iar numita bp are sonde chiar si in golvul mexic.
   ma rog, e ca capra vecinullui.
   • +2 (14 voturi)    
    Eu ma bazez pe altceva (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 14:48)

    iSteal [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    Anume pe anduranta englezilor si pe modul in care ei au reactionat la alte crize, mult mai mari ca cea care se prefigureaza acum.

    Si pana una-alta, aliatii UK sunt: SUA, Canada, Australia.
 • -10 (20 voturi)    
  Preaviz pentru romani ? (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 9:37)

  tontu [utilizator]

  Vezi uite ce rau o duc englezii inca de pe acum, noi cu ajutorul lui Dumnezeu vom trece si de iarna asta... daca scapam de covid.
 • +13 (39 voturi)    
  Bun ! (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 9:43)

  Akylas [utilizator]

  Foarte bine, asa le trebuie, au vrut Brexit, acuma faca bors....
  Aviz tuturor "exit"-ionistilor di UE !
 • +3 (13 voturi)    
  intrebare (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 10:57)

  Giolgel [utilizator]

  Cu stocurile de hartie igienica stau bine?
 • -7 (17 voturi)    
  sa vezi navala (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 12:20)

  nash pandelica [utilizator]

  de rommani care se intorc din regat. si e normal sa revina unde e mai bine, unde e tzara lar.
  numai ca or sa aduca cine stie ce tulpina, eta, deta, zeta....
 • -1 (7 voturi)    
  Vai si amar! (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 15:46)

  atc [utilizator]

  E induiosatoare grija unor romani pentru situatia grava din UK.; E drept ca, prin comparatie, in Ro. toate-s rezolvate si abia asteapta romanii sa se-ntoarca in tarisoara lor prospera si stabila, cu cele mai mici preturi la energie din UE. Numai ca, tot pe-aici s-a nascut si vorba cu cainele care moare de drum lung, ca de restul ce moare de grija altuia e plin pe-aici.
 • +5 (7 voturi)    
  Pai nu aveau tinta 2030-2035 (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 15:52)

  Fu Leng [utilizator]

  sa renunte la fossil fuel? Pana una alta gazul e 5$ in America, 15$ in Europa si 30$ in Asia. Nu bate vantu cica....dar o sa bata, prin buzunarele oamenilor!!!
 • -1 (5 voturi)    
  Vai ce va preocupa Marea Britanie ! (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 17:51)

  Timonierul [utilizator]

  Mizeria economică și politica autohtonă nu are egal in lume !
  Tradiții tot autohtone: sa moara capra vecinului
 • +7 (7 voturi)    
  Se gândesc oare la 1940-41? (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 18:53)

  BEDE [utilizator]

  Se gândesc oare la 1940-41, când continentul European era dominat de germani? Atunci nemții amenințau să le taie aprovizionarea, acum însă ei și-au tăiat-o singuri prin felul în care au ieșit din UE. Iar BJ nu se poate nicidecum compara cu Winston Churchill.
 • +5 (9 voturi)    
  Who cares? (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 21:55)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Dar cui ii pasa de stocurile reduse de combustibili si de alimente?!

  Doar nu-i ceva esential!

  Important este ca, datorita Brexitului, au scapat definitiv de polonezii, romanii si bulgarii ce mergeau acolo sa munceasca pe salarii mici!

  Multe felicitari celor ce au infaptuit Brexitul, a fost alegerea optima!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by