Elvețienii se pregătesc, duminică, să aprobe căsătoria pentru persoanele de același sex într-un referendum, care are șanse să treacă cu o largă majoritate, potrivit sondajelor de opinie. Țara alpină este una dintre puținele din Europa de Vest care nu a făcut încă pasul, relatează AFP.

Steagul LGBTFoto: Wikipedia

Cu 30 de ani în urmă în Elveția, Thierry Delessert și partenerul său au fost întrebați în timp ce căutau apartamente dacă erau homosexuali sau veri. Prima opțiune îi privează în mod sistematic de locuințe.

Este „un mare pas înainte” pentru Elveția, spune pentru AFP Thierry Delessert (56 de ani), care a fost asistent medical în serviciile medicale psihiatrice înainte de a relua studiile pentru a deveni specialist în istoria homosexualității în Elveția, pentru a înțelege mai bine acest trecut întunecat.

Elveția a dezincriminat homosexualitatea în 1942, dar diferite secții municipale de poliție sau cantonale au continuat să țină registre - în unele cazuri până la începutul anilor 1990 - cu homosexuali.

Thierry Delessert, care a scris ”Să ieşim din ghetou. Istoria politică a homosexualităţii în Elveţia, 1950-1990”, spune că aceste registre erau ţinute în numele ”controlului devianţei şi moralităţii”.

Aceste fişiere puteau afecta viețile oamenilor.

”Dacă un presupus homosexual era judecat pentru furt, homosexualitatea sa era o probă suplimentară a imoralităţii sale. Dacă un homosexual cerea un apartament, nu-l primea. Dacă un homosexual voia un loc de muncă în funcţia publică, nu-l obţinea”, declară Thierry Delessert.

Aceste registre nu au fost publicate niciodată, iar nicio persoană al cărei nume era înscris în ele nu era informată cu privire la acest lucru.

”Numai Zurich şi Basel au anunţat în mod oficial, în 1979 şi 1980, desfiinţarea (registrelor). Iar în calitate de istoric este frustrant, pentru că registrele au dispărut în mod misterios”, deplânge specialistul.

Cercetările sale i-au permis să culeagă însă mărturia unui comisar care vorbeşte despre aproximativ 200 de homosexuali înregistraţi pe an la Zurich şi despre adnotări manuscrise pe documente de poliţie sau despre poliţişti care cereau înfiinţarea acestor ”fişiere” cu homosexuali arestaţi.

Aceste registre erau destinate utilizării interne ale poliției și au fost distruse, a declarat pentru AFP serviciul de arhive Zurich.