Actorul John Malkovich va interpreta rolul legendarului dirijor Sergiu Celibidache în noua producție cinematografică “The Yellow Tie” (Cravata galbenă), a dezvăluit publicația Variety.

John MalkovichFoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Scenariul filmului a fost scris de fiul dirijorului, Serge Ioan Celebidachi, în colaborare cu James Olivier care va fi și regizor. Filmul spune povestea de viață a unuia dintre cei mai controversați dirijori, dar și un geniu sclipitor prin accesele sale de nebunie raportat la convențiile lumii muzicii clasice.

“Sunt extrem de încântat și onorat să am ocazia de a juca rolul lui Sergiu Celibidache. Un talent unic și singular, este considerat unul dintre cei mai mari vizionari ai muzicii clasice ai secolului trecut. Să joc rolul lui Celibidache în ultimii ani de viață va fi o călătorie provocatoare și fascinantă”, a declarat Malkovich.

Născut în România, la Roman, în 1912, a copliărit la Iași, însă familia s-a mutat ulterior la Bucureșit și apoi la Paris.

Adolescentul Celibidache a fost dat afară din casă după ce a mărturisit că vrea să se dedice unei cariere în lumea muzicii clasice. După o perioadă în care a dus o viață de om al străzii, a câștigat o competiție și a devenit cel mai tânăr dirijor din istoria orchestrei filarmonice din Berlin, devenind și unul dintre cei mai celebrii ai secolului XX. Era cunoscut pentru refuzul constant de a accepta înregistrări în studio, argumentând că efectul artistic nu poate fi comparat cu un concert în sala de spectacole.

Celibidache a vizitat în România imediat după prăbușirea regimului comunist, în 1990. Artisul a murit la 84 de ani (14 august 1996) în Franța.

Producția cinematografică va fi filmată în România, în primăvara-vara anului viitor, Malkovich urmând să interpreteze rolul lui Celibidache la maturitate. Încă nu s-a stabilit cine va fi Celibidache cel tânăr.