Un avion care a evacuat 200 de persoane, inclusiv americani, a decolat joi după-amiază din Kabul, acesta fiind primul zbor străin de pasageri din capitala afgană de la retragerea americană la sfârșitul lunii august, au constatat jurnaliști de la AFP.

Kabul, AfganistanFoto: Acobhouse, Dreamstime.com

Avionul, cu destinația Doha, este primul de acest gen de la giganticul transport aerian organizat de americani, care a permis evacuarea a peste 120.000 de oameni de la revenirea bruscă la putere a talibanilor la jumătatea lunii august.

După formalitățile de plecare la aeroport, pasagerii au urcat în autobuze pe pista aeroportului, sub supravegherea gărzilor din Qatar, foarte implicați în această operațiune.

Autobuzele care transportau aproximativ 30 de pasageri fiecare i-au lăsat apoi la poalele avionului Qatar Airways unde s-au îmbarcat înainte de a decola la scurt timp.

Doha și aliatul său Turcia lucrează de câteva zile pentru a pregăti structurile aeroporturilor din Kabul pentru o redeschidere treptată.

O sarcină foarte complicată, deoarece aeroportul a suferit daune după evacuările haotice de la sfârșitul lunii august, efectuate atunci când mii de afgani s-au adunat în jurul complexului în speranța de a fugi din țară.