Depășit în sondaje de către rivalul său conservator, urmat de o mulțime de protestatari la fiecare ieșire și acum vizat de ”tiruri” cu nisip: prim-ministrul canadian Justin Trudeau este la doar două săptămâni distanță de alegerile legislative pe care le-a convocat, scrie AFP.

Justin TrudeauFoto: Profimedia Images/Canadian Press/Shutterstock Editorial

Cu toate acestea, la jumătatea lunii august, când a anunțat organizarea alegerilor anticipate pe 20 septembrie, a avut sondaje încurajatoare și a sperat să navigheze pe gestionarea pandemiei și a succesului campaniei de vaccinare.

Dar de atunci, campania sa a scăpat de sub control și obiectivul de a recâștiga majoritatea absolută în Camera Comunelor pare greu de atins. Și nici nu mai are nici măcar siguranța de a-și păstra postul în vederea ultimelor sondaje de opinie.

Luni, în timpul unei călătorii electorale la Londra, un oraș la sud-vest de Toronto, în provincia Ontario, Trudeau, aflat în cursa pentru un al treilea mandat, s-a confruntat din nou cu o mulțime de protestatari opuși măsurilor sanitare. El a fost chiar ținta pietrișului aruncat în autocarul de campanie, fără a fi rănit.

La sfârșitul lunii august, înconjurat de manifestanți, a fost obligat să anuleze un miting electoral.

Lupta cu antivacciniștii și conspiraționiștii

În urma acestui incident „absolut inacceptabil”, Justin Trudeau a insistat în special asupra pericolului pe care îl prezintă aceste mulțimi.

„Cei care îi pun pe alții în pericol nu vor avea simpatia mea”, a adăugat el, referindu-se la „hărțuirea” sau „intimidarea” asistenților medicali și a medicilor de către antivacciniști. "Nu îi vom lăsa să câștige. Nu suntem noi ca țară".

Incidentul a fost, de asemenea, condamnat „cu tărie” de liderul conservator Erin O'Toole, care a spus că „violența politică” nu a fost „niciodată justificată”. Aceeași poveste din partea liderului Noului Partid Democrat (NDP, stânga) care a judecat că, în ciuda „furiei”, nu a fost niciodată „acceptabil să arunci cu pietre”.

„Acest lucru poate părea îngrijorător, dar oferă și guvernului elemente politice utile pentru a susține povestea lui Justin Trudeau care ripostează și luptă” împotriva acestui segment al populației, analizează pentru AFP Tim Powers, fost consilier conservator.

„Izbucnirile recente din timpul demonstrațiilor care perturbă mitingurile organizate de Justin Trudeau au potențialul de a aduce beneficii liderului liberal și de a dăuna liderului conservator”, adaugă Félix Mathieu de la Universitatea din Winnipeg.

Deoarece în țară, aproape 67% din populație este complet vaccinată și conform sondajelor, peste 80% dintre canadieni susțin înființarea unui pașaport de vaccinare.

„Săptămâna crucială pentru alegeri”

Deși O'Toole a promovat utilizarea vaccinurilor, „partidul său rămâne în general asociat cu cei care se opun vehement vaccinurilor și măsurilor de izolare”, adaugă Tim Powers.

Marți dimineață, premierul a spus că Erin O'Toole nu a impus vaccinarea tuturor candidaților conservatori, spre deosebire de celelalte partide, în timp ce Canada se confruntă cu alte țări cu al patrulea val al epidemiei Covid-19.

Cei doi mari lideri trebuie să se întâlnească din nou miercuri și joi pentru „dezbaterea liderilor”, prima dezbatere va fi în franceză și a doua în engleză. Cu o campanie atât de strânsă, „este în mod clar o săptămână crucială”, spune Félix Mathieu.

Majoritatea ultimelor sondaje dau conservatorului Erin O'Toole aproximativ 34% din intențiile de vot împotriva 31% din voturile pentru Justin Trudeau. Dacă acest lucru este confirmat, O'Toole ar fi, prin urmare, în măsură să conducă un guvern minoritar. Majoritatea absolută este de 170 de locuri.

Înainte de dizolvarea Parlamentului, liberalii aveau 155 de locuri, conservatorii 119. La rândul lor, Blocul Québécois și respectiv NPD aveau 32 și 24. În plus, există doi membri verzi, cinci independenți și un loc vacant.

Dar O'Toole, în vârstă de 48 de ani, care a preluat conducerea partidului său acum un an, riscă să se confrunte cu un val de întrebări cu privire la schimbările sale de poziție, în special cu privire la armele de foc.

„Problema armelor de foc nu a fost bine gestionată de către conservatori și acest lucru ar putea trece prin lipsa de onestitate și claritate din partea domnului O'Toole”, a declarat Stéphanie Chouinard, profesor de științe politice la Royal Military College of Canada .

Erin O'Toole a renunțat duminică la promisiunea de a inversa interdicția asupra anumitor arme de asalt, un subiect sensibil într-o țară care a înregistrat mai multe crime în ultimii ani.