Două persoane au fost ucise și opt rănite prin împușcare marți în timpul unei demonstrații împotriva regimului taliban în Herat, un oraș mare din vestul Afganistanului, a declarat un medic local pentru AFP, sub condiția anonimatului.

Proteste impotriva talibanilor in KabulFoto: HOSHANG HASHIMI / AFP / Profimedia

Acesta sunt primele decese înregistrate în demonstrațiile împotriva noii puteri islamiste care au avut loc în ultimele zile, în special în Kabul, Herat și Mazar-i-Sharif (nord). Câteva sute de persoane, inclusiv multe femei, au manifestat după-amiaza la Herat, strigând „Libertate” și ”Moarte Pakistanului”, unele fluturând steagul verde, negru și roșu afgan al fostului guvern, pe care talibanii l-au înlocuit cu steagul lor alb după revenirea lor la putere pe 15 august.

Două cadavre și zece răniți au fost aduși de la locul demonstrației la spitalul central al orașului, a declarat un medic pentru AFP. „Toți au avut răni prin împușcare”, a adăugat el.

În timpul zilei, talibanii au tras în aer pentru a dispersa una dintre puținele demonstrații organizate la Kabul. Demonstranții au denunțat în special represiunea violentă a talibanilor din provincia Panjshir și amestecul Pakistanului, foarte apropiat de talibani, în afacerile afgane.