Orice altceva decât un început normal: convocate de noua putere talibană pentru a impune cursuri separate pe bază de sex și niqab studentelor, universitățile private din Kabul au fost în mare parte pustii luni, fără știri de la mulți studenți, potrivit AFP.

Femei purtand niqab, la cumparaturiFoto: AGERPRES

„Nu este nimeni, nu sunt studenți”, a comentat dimineața pentru AFP gardienii a două unități, în timp ce alți doi au anunțat o prezență foarte redusă.

„Majoritatea studenților noștri nu sunt aici”, a declarat și Reza Ramazan, profesor de informatică la Universitatea Gharjistan din Kabul. "Nici nu știm dacă sunt încă în țară", observă el, după ce zeci de mii de afgani educați au luat calea exilului de la revenirea bruscă la putere a talibanilor. Cât despre ceilalți, „se tem de talibani și nu mai știu cum va fi viitorul lor”, după două decenii de școlarizare normală.

Cu o zi înainte, talibanii, care anterior interziceau femeilor să studieze, au anunțat că vor fi de acum admise la universitățile private, dar în condiții stricte, clase separate de băieți și să poarte niqab.

Prin urmare, elevele și studentele sunt invitate să poarte o tunică neagră, lungă, să-și acopere părul (abaya) și un voal care să permită doar privirea ochilor (niqab) și să studieze în afara vederii bărbaților, într-o clasă doar pentru ele dacă au peste 15 ani.

Unele instituții s-au conformat, precum Facultatea de Științe Economice din Ibn-e Sina, care a instalat în clasele sale, în fața profesorului, o perdea care separă băieții de fete.

„Aceste decizii ne-au fost impuse, nu ne-am putut opune”, a explicat AFP Jalil Tadjil, purtătorul de cuvânt al universității, precizând că înființarea sa aranjase și două intrări separate pentru bărbați și femei. Dar foarte puțini studenți au venit luni „din cauza climatului incert”, recunoaște el.