Mii de protestatari au folosit sâmbătă cauciucuri, pietre şi vehicule pentru a bloca drumurile care duc spre oraşul Cetinje din sud-vestul Republicii Muntenegru, în încercarea de a bloca întronizarea noului șef al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Joanikije II, transmite Reuters.

protest Muntenegru fata de intronizarea sefului Bisericii Ortodoxe SarbeFoto: Captura video

Protestele reflectă tensiunile existente în statul balcanic, care rămâne profund divizat în ceea ce priveşte legăturile sale cu Serbia, în contextul în care unii pledează pentru relaţii mai strânse cu Belgradul, în timp ce alţii se opun oricărei alianţe prosârbe, comentează agenţia citată, relatează Agerpres.

Muntenegrul, ţară cu 620.000 de locuitori, a ieşit din uniunea cu Serbia în 2006, dar biserica sa nu a obţinut autonomie şi a rămas sub conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe. O treime din locuitorii Muntenegrului continuă să se identifice drept sârbi, notează AFP.

Opozanţii întronizării lui Joanikije II ca mitropolit al Muntenegrului şi arhiepiscop al Cetinje au forţat sâmbătă baricadele ridicate de poliţie, preluând controlul drumurilor care duc către acest oraş.

„Aceasta nu este Serbia”, „Trăiască Muntenegru!” Au scandat manifestanții pe o baricadă ridicată pe drumul principal care leagă Cetinje de capitala Podgorița.

La un moment dat, poliţia a folosit gaze lacrimogene, însă nu a reuşit să-i disperseze pe protestatari, care au declarat că vor rămâne pe baricade şi în timpul nopţii. Protestatarii au doborât şi un gard amplasat de poliţie în jurul mănăstirii din Cetinje unde ar urma să aibă loc întronizarea, duminică dimineaţa.

În schimb, în Podgoriţa mii de oameni s-au adunat pentru a-l saluta pe patriarhul sârb care a sosit în capitala muntenegreană sâmbătă după-amiază. Niciuna dintre oficialităţile religioase nu a vorbit despre posibilitatea de a schimba data sau locul de desfăşurare a ceremoniei de întronizare.

Loc de un simbolism aparte, deoarece a fost sediul liderilor muntenegreni începând cu secolul al XV-lea, mănăstirea din Cetinje este considerată de opozanţii Bisericii Ortodoxe sârbe drept proprietate a Bisericii Ortodoxe muntenegrene, care nu reuşeşte totuşi să se impună în ţară, comentează AFP.

Joanikije a fost numit în mai pentru a-i succeda arhiepiscopului Amfilohije, decedat în octombrie 2020 din cauza coronavirusului şi care conducea Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru din 1990.