Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri că la Odessa, oraș aflat în sudul țării, au fost descoperite zeci de gropi comune care conțin rămășițele a mii de persoane masacrate în anii 1930 în timpul epurărilor ordonate de Stalin, scrie Le Monde.

Sute de mii de ucraineni au fost ucisi in masa in timpul lui StalinFoto: Sputnik / Profimedia Images

Gropile care conțin rămășițele a aproximativ 5.000 până la 8.000 de ucraineni se întind pe aproape cinci hectare de teren lângă Aeroportul Odesa,

Situl este unul dintre cele mai mari astfel de locuri de execuții în masă din Ucraina.

Până în prezent au fost descoperite douăzeci și nouă de gropi comune care conțin rămășițele a aproximativ 5.000-8.000 de persoane, pe un teren de aproape 5 hectare situat lângă aeroportul Odesa, a precizat Sergei Gutsaliuk, șeful filialei regionale a Institutului Memoriei Naționale.

Acest număr ar putea fi însă mult mai mare deoarece săpăturile sunt încă în desfășurare.

Rămășițele au fost descoperite după ce oficialii orașului au ordonat excavații exploratorii pentru a autoriza lucrările de extindere a aeroportului deoarece și în trecut au mai fost dezgropate gropi comune în zonă.

Potrivit lui Gutsaliuk, majoritatea victimelor sunt localnici care au fost împușcați în ceafă de către NKVD, poliția secretă sovietică și care a precedat KGB-ul.

Aceste execuții datează din anii 1937-1939, perioada Marii Terori staliniste.

Totuși, potrivit lui Gutsaliuk, nu va fi posibilă identificarea victimelor, documentele referitoare la aceste epurări fiind clasificate ca secrete și păstrate la Moscova, care nu le va da Ucrainei din cauza relațiilor tensionate dintre cele două țări.

Conform estimărilor istoricilor, câteva sute de mii de ucraineni au fost executați sau închiși în gulaguri în timpul epurărilor staliniste din anii 1930.

Unul dintre cele mai cunoscute locuri de execuție este pădurea de lângă satul Bykivnia, aflată la periferia Kievului, unde zeci de mii de victime au fost îngropate.

Milioane de ucraineni au murit de asemenea în timpul Marii Foamete („Holodomor”) din 1932-1933, un genocid orchestrat de Stalin pentru a suprima orice gânduri de independență.