La comemorarea de la Belgrad a sârbilor uciși, dispăruți și refugiați în timpul operațiunii Furtuna declanșată de Armata și Poliția Croației în autoproclamata Republică Sârbă Krajina la 4 august 1995, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că refugiații, coloanele de tractoare și crimele comise pe șoseaua spre Petrovac au devenit parte a identității sârbilor și demonstrează "intenția clară a cuiva de a nu mai exista sârbi în Croația", potrivit Beta si Rador.

Aleksandar VucicFoto: Agerpres

"În Croația, această zi este sărbătorită ca Ziua Victoriei și Ziua Recunoștinței față de patrie. Victorie asupra cui? Asupra unor oameni buni și modești, asupra unor familii onorabile, asupra unor agricultori" – a subliniat Vučić, adăugând că poporul sârb nu va primi niciodată recunoaștere internațională, că "nimeni nu va plânge pentru copiii sârbi" uciși de la cel de-al Doilea Război Mondial și până acum. "Înțeleg totul când văd cum ne-am purtat noi cu victimele noastre și pentru că nu o dată ne-am cerut scuze pentru crimele comise de alții împotriva noastră" – a declarat Vučić, adăugând că în prezent în Serbia a apărut o nouă generație de tineri și de politicieni "care vor să vorbească cu mândrie și cu capul sus" despre crimele comise asupra poporului sârb, dar și să recunoască crimele comise de sârbi.

Vučić a declarat că nu își va cere iertare celor care "au ucis zeci și sute de mii de sârbi" și nici nu va permite umilirea victimelor. Vučić a declarat că toate crimele comise asupra sârbilor pot fi iertate, dar nu și uitate.

Vučić a amintit că toți sârbii refugiați în anii '90 și-au găsit salvarea în Serbia și acum generația copiilor din coloanele de refugiați a crescut, aducând glorie poporului sârb în știință, cultură și politică.

Operațiunea Furtuna a Armatei și Poliției croate a început la 4 august 1995 prin atacarea Republicii Sârbe Krajina. În această operațiune au fost expulzați între 200.000 și 250.000 de sârbi și peste 2.000 au fost uciși sau declarați dispăruți.