Un nor masiv de metan depistat luna trecută deasupra Kazahstanului a provenit dintr-o conductă majoră care livrează gaz natural Chinei, relatează Bloomberg.

Norul de metan depistat deasupra Kazahstanului are acelasi efect asupra climei ca 10.000 de masini care circula intr-un anFoto: Jim West / Sciencephoto / Profimedia Images

Norul a fost observat la aproximativ 100 de kilometri vest de Almaty, cel mai mare oraș din Kazahstan, pe 24 iulie și a avut o rată a emisiei de peste 200 de tone de metan pe oră, potrivit firmei de analize geologice Kayrros SAS.

Cantitatea de gaz cu efect de seră ar fi aproximativ echivalentă cu impactul asupra climei a 10.000 de mașini care circulă într-un an în Marea Britanie.

„Acest eveniment de emisie majoră se potrivește cu modelul de eliberare de metan observat de la infrastructura de gaz”, a declarat un purtător de cuvânt al Kayrros.

„Un gazoduct și compresoare se află în imediata apropiere și, pe baza informațiilor la care are acces Kayrros, nu există alți candidați pentru emisia observată”, a adăugat acesta.

Metanul este al doilea cel mai important gaz cu efect de seră

KazTransGas JSC, compania care operează o porțiune majoră a gazoductului din Asia Centrală/China, a declarat că nu a înregistrat nicio scurgere de gaz iar ministerul energiei din Kazahstan nu a răspuns solicitărilor presei de a furniza informații cu privire la norul de metan.

Gazoductul cu o lungime de 1.833 de kilometri ajută la transportarea gazului ce provine preponderent din Turkmenistan prin Uzbekistan și Kazahstan către China.

Metanul este cea mai mare componentă a gazului natural și al doilea cel mai important gaz care contribuie la încălzirea planetei noastre, după dioxidul de carbon.

Nivelurile de metan din atmosferă cresc rapid, parțial din cauza intensificării exploatării de gaz natural.

Kayrros nu a precizat cât a durat scurgerea de gaz deoarece analiza realizată de companie s-a bazat pe o singură imagine realizată de satelitul Sentinel-5P al Agenției Spațiale Europene.

Numeroase studii au arătat că emisiile de metan ce provin de la exploatarea rezervelor de petrol și gaz natural sunt adesea mai mari decât datele oficiale raportate de operatori și autorități.

Date înregistrate de sateliți publici și privați au început să fie folosite recent pentru a depista norii de metan din țări ca Rusia, Canada și Australia.

Citește și: