Turcia continuă să se lupte cu incendiile devastatoare de vegetație care fac ravagii în întreaga țară, forțându-i pe turiști să fugă din calea focului cu ajutorul bărcilor, relatează BBC. Italia, Spania și Grecia se luptă și ele cu incendii de proporții, în contextul valului de caniculă, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius care a lovit Europa, informează și Guradian.

Incendii Turcia, caputura de ecran Foto: Hotnews

Peste 120 de incendii sunt acum controlate de echipele de intervenție care se luptă de câteva zile, însă pompierii turci și echipele internaționale care au venit în ajutor trebuie să facă față altor șapte incendii care au izbucnit între timp.

În total, din informațiile deținute până la această oră, opt oameni și-au pierdut viața.

În cursul weekendului, turiștii și locuitorii din Bodrum și Marmaris au fost evacuați, cu ajutorul unor bărci private care le-au fost puse la dispoziție pentru a fugi din calea focului.

”Nu am mai văzut așa ceva”, spune una dintre femeile evacuate.

Anchetatorii turci încearcă să stabilească dacă o parte dintre aceste incendii au fost cauzate de o mână criminală, existând speculații legate de arestarea unui piroman.

O fetiță de cinci ani a ajuns la spital

Cel puțin cinci oameni au fost răniți, iar mai multe persoane care își petreceau vacanța în Pescara au fost evacuate, din cauza incendiilor de vegetație care se aporpiau de plajă.

Italia este și ea una dintre țările lovite de temperaturi de peste 40C, specialiștii precizând că acestea este unul dintre cei mai caniculari ani din ultimele decenii.

O fetiță de cinci ani a fost dusă la spital, însă viața ei nu este pusă în pericol potrivit relatărilor.

În jur de 800 de oameni au fost evacuați din casele lor, inclusiv călugărițele de la o mănăstire din zona Pineta Dannunziana.

“Am evacuat câteva case și stațiuni de pe litoral din cauza fumului”, a precizat primarul din Pescara Carlo Masci.

“Marea problemă este vântul fierbinte. Facem tot ce ne stă în putință să limităm pagubele”.

800 de intervenții în 24 de ore

Peste 800 de incendii au fost înregistrate potrivit pompierilor italieni, mai ales în partea de sud.

“În ultimele 24 de ore, pompierii au fost solicitați pentru 800 de intervenții: 250 în Sicila, 130 în Puglia și Calabria, 90 în Lazio și 70 în Campania”, a anunțat pe twitter departamentul pompierilor.

În Spania, zeci de pompieri ajutați de avioane care dispersau apă s-au luptat cu focul după ce incendiul de vegetație a izbucnit sâmbătă după-amiaza în apropiere de San Juan, la o distanță de doar 40 de mile est de capitala Madrid.

Și în Grecia, pe fondul unor temperaturi arzătoare, pompierii încă se luptă să stingă un incendiu forestier care devastează nord-vestul peninsulei grecești a Peloponezului, lângă orașul Patras.

Pompierii greci au continuat luni să se lupte cu două incendii majore, unul pe insula Rhodos şi altul în nord-vestul Peloponezului, în condiţiile în care este de aşteptat ce temperaturile să depăşească 40 de grade Celsius în timpul zilei, informează AFP citată de Agerpres.

Peste 3.000 de hectare de păduri de pini şi plantaţii de măslini au ars la Achaia, în apropiere de Patras, în peninsula Peloponez, potrivit estimărilor Observatorului naţional din Atena, pe baza imaginilor furnizate de satelitul european Sentinel-2.

Zona în care flăcările fac ravagii s-ar putea mări, deoarece, luni dimineaţă, pompierii nu controlau complet acest incendiu, izbucnit sâmbătă, au declarat serviciile meteorologice pentru agenţia greacă de presă ANA.

Canicula care s-a abătut asupra Greciei face şi mai dificilă mobilizarea autorităţilor în această regiune în care vegetaţia este uscată din cauza căldurii. Temperaturi de 44 până la 45 de grade Celsius sunt aşteptate luni în vestul Peloponezului, potrivit serviciilor meteo.

În Rhodos, însă, autorităţile s-au declarat optimiste, apreciind că incendiul izbucnit duminică în centrul insulei a scăzut în intensitate luni, ca urmare a unei sporiri masive a efectivelor şi a mijloacelor de combatere a incendiilor.

Patru avioane şi bombardiere cu apă au fost mobilizate luni dimineaţa de la prima oră în regiunea unde a izbucnit incendiul, conform protecţiei civile. Pompierii au evacuat duminică "Valea Fluturilor", o zonă împădurită din nordul insulei Rhodos, care atrage în mod tradiţional drumeţii şi turiştii.

În Peloponez, la Rhodos, ca în toată Grecia, pompierii se confruntă cu un nou val de căldură, care va atinge apogeul luni şi marţi. Meteorologii au prognozat temperaturi de 40-42 grade Celsius pe insule şi de 41- 43 de grade Celsius pe continent, cu maxime de 44-45 de grade în Peloponez şi în Tesalia (nord).