Pentru a doua zi consecutivă și la temperaturi arzătoare, pompierii încă se luptă să stingă un incendiu forestier care devastează nord-vestul peninsulei grecești a Peloponezului, lângă orașul Patras, potrivit AFP.

Incendii in GreciaFoto: STR / AFP / Profimedia

Dar, potrivit pompierilor, „focul este pe cale să fie adus sub control”. "Există încă câteva focare împrăștiate", au adăugat ei într-un comunicat duminică seara.

Opt persoane au fost spitalizate cu probleme respiratorii și arsuri, în spitale din regiune care rămân în alertă, potrivit protecției civile grecești.

„Dezastrul este imens”, a declarat Dimitris Kalogeropoulos, primarul orașului Aigialeias, unul dintre satele din apropierea incendiului.

„Nu s-a făcut încă o evaluare oficială a pagubelor, dar au fost arse în jur de zece case în regiunea Ziria, au fost distruse și magazii agricole și grajduri pentru animale, ceea ce reprezintă mult pentru locuitorii regiunii care trăiesc din agricultură.”, a declarat el agenției de știri grecești ANA.

Primăria din Aigialeias a pus la dispoziție sâmbătă cazare de urgență pentru locuitorii care au fost nevoiți să fugă din satele înconjurate de flăcări.

În satele Ziria, Kamares, Achaias, Labiri, aproape treizeci de case, magazii agricole și grajduri au ars, câmpuri întregi de măslini au fost distruse, potrivit ziarului local Patrastimes.

"Am trăit iadul, ne-a fost frică să nu pierdem totul în flăcări", a declarat pentru AFP Giorgos Alexopoulos, un locuitor din Ziria.

Turiști și rezidenți evacuați -

Pe faleză, stațiunea de pe litoral Loggos a fost, de asemenea, evacuată. Aproape o sută de locuitori și turiști au fost transportați sâmbătă seara de poliția portuară în portul Aigio, la câțiva kilometri de sat.

Duminică, în zori, aproape 300 de pompieri, cu 77 de camioane, două cisterne și cinci elicoptere au fost din nou în prima linie pentru stingerea incendiului.

Dar, potrivit ministrului protecției cetățenilor, Michalis Chryssochoïdis, care a mers duminică pentru a evalua daunele provocate de incendiu, „situația actuală este mai bună decât cea de sâmbătă”.

"O sută de proprietăți au fost salvate datorită luptei conduse de pompieri cu flăcările. Rămânem precauți și (...) îi vom sprijini pe concetățenii noștri afectați de acest incendiu", a mai insistat el.

Autostrada principală care leagă Corintul de Patras, care fusese închisă circulației sâmbătă, precum și podul Rio-Antirio care leagă Peloponezul și Grecia continentală, s-au redeschis duminică.

Conform Sistemului european de informare împotriva incendiilor forestiere (EFFIS), 13.511 hectare au ars până pe 1 august în Grecia.

Timp de 24 de ore, au avut loc 60 de incendii forestiere, potrivit pompierilor.

Duminică, un alt incendiu major a izbucnit pe insula Rhodos din regiunea Pandanassa, unde au fost desfășurați 67 de pompieri cu 20 de vehicule, trei cisterne cu apă și patru elicoptere.

Pompierii au evacuat zona supranumită „valea fluturilor” unde erau localnici și turiști ca măsură de precauție. S-au produs și întreruperi de curent pe insulă.

Grecia se confruntă cu un nou val de căldură de vineri, cu temperaturi cuprinse între 42 și 44 de grade Celsius, potrivit serviciilor meteorologice.

Uscate de căldură, pădurile grecești se confruntă cu incendii în fiecare vară.

Cu câteva zile în urmă, un incendiu a devastat Muntele Penteli, lângă Atena.

În iulie 2018, 102 persoane au fost ucise în orașul de coastă Mati, lângă Atena, cel mai mare număr de morți cauzat de un incendiu din țară.