Liderul partidului naționalist flamand N-VA, Bart De Wever, și-a împărtășit "visul" de a-și vedea într-o zi regiunea belgiană, Flandra, reunită cu vecinii Olandei, de asemenea vorbitori de olandeză. Adversar declarat al monarhiei belgiene, Bart De Wever a făcut aceste afirmaţii marți seara, 20 iulie, în ajunul sărbătorii naționale, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Bart de WeverFoto: Captura video

"Nu am renunțat niciodată la acest vis (...) ca toți vorbitorii de olandeză să trăiască într-o zi din nou într-un singur grup, Țările de Jos de Sud și de Nord", a declarat la postul de limbă olandeză Kanaal Z cel care este și primarul oraşului Anvers (nord), cel mai mare oraș din Belgia. "Dacă aș putea muri ca olandez de Sud, aș muri mai fericit decât ca belgian", a adăugat Bart De Wever, admiţând că populația flamandă "nu este pregătită mental" pentru o astfel de reunificare. "Poate că va deveni realitate poimâine", a spus el.

N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie, sau Alliance néo-flamande în franceză), în prezent în opoziție la nivel național, pledează pentru o "republică independentă a Flandrei", așa cum este stipulat în primul articol din statutele sale. Acest partid separatist și conservator este cel mai puternic din nordul Belgiei de limbă olandeză, cu un grup de 24 de deputați în Cameră, contra celor 18 pentru Vlaams Belang (VB, extremă dreapta). Sondajele arată în mod regulat că retrogradează pe locul doi în spatele VB, în vederea următoarelor alegeri din 2024.

Un obişnuit al declarațiilor provocatoare cu privire la sudul țării și, în special, la partidele de stânga din Belgia francofonă, Bart De Wever consideră, de asemenea, că reunirea Flandrei cu Olanda ar crea "una dintre cele mai puternice economii din lume". "Din punct de vedere economic, porturile Anvers și Rotterdam ar putea fuziona pentru a deveni Poarta economică spre nord-vestul Europei, ar fi minunat", a spus el.

21 iulie este sărbătoarea națională a Belgiei, cu referire la înscăunarea lui Leopold I în 1831, considerat actul de naștere al acestei monarhii parlamentare. Dar țara avea deja câteva luni de existenţă, după adoptarea Constituției care a urmat proclamării în octombrie 1830 a independenței față de Regatul Olandei. Ceremoniile din 21 iulie sunt în general evitate de naționaliștii flamanzi. Șeful guvernului flamand Jan Jambon (N-VA) a fost miercuri singurul absent din tribuna oficială a tuturor președinților executivelor entităților federate (regiuni și comunități).