ONU a avertizat joi asupra riscului unei ''catastrofe absolute'' dacă nu se recuperează întârzierea periculoasă a vaccinării copiilor. Aproape 23 de milioane de copii din întreaga lume nu au mai fost vaccinați anul trecut din cauza pandemiei Covid-19, cel mai mare număr înregistrat în mai bine de un deceniu, ceea ce ar putea duce la o catastrofă și la izbucnirea unor focare de pojar, poliomielită sau alte boli contagioase specifice copilăriei, se arată joi într-un raport ONU citat de Reuters.

VaccinFoto: Freepik

Pojarul, una dintre cele mai contagioase boli, poate fi fatală în cazul copiilor sub 5 ani, mai ales în țările din Africa și Asia unde sistemele sanitare sunt deficitare, a arătat și OMS. În același timp, Poliomielita poate produce infirmități pe viață.

''În 2021, avem potenţialul să se producă o catastrofă absolută'', a avertizat la Geneva dr. Kate O'Brien, directoare a departamentului pentru vaccinare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Pandemia a determinat ca resursele şi personalul să fie redirecţionate spre lupta împotriva Covid, iar multe servicii medicale au fost închise sau a fost redus programul.

Oamenii au fost, de asemenea, reticenţi să se mai deplaseze de teama de a nu se infecta, chiar şi atunci când măsurile de izolare nu le interziceau acest lucru.

Copiii neprotejaţi şi o ridicare prea rapidă a restricţiilor sanitare împotriva Covid - care, de asemenea, au protejat parţial de anumite boli la copii - îşi arată deja efectele, un exemplu fiind apariţia unor focare de rujeolă în Pakistan, a subliniat oficialul OMS.

Aceşti doi factori combinaţi sunt ''catastrofa absolută împotriva căreia tragem acum un semnal de alarmă pentru că trebuie să acţionăm imediat pentru a-i proteja pe aceşti copii'', a insistat ea.