Cancelarul german Angela Merkel l-a asigurat luni pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că țara sa va rămâne un teritoriu de tranzit al gazelor către Europa după finalizarea gazoductului Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania ocolind Ucraina, potrivit AFP.

Angela MerkelFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

„Pentru noi, Ucraina este și va rămâne o țară de tranzit chiar dacă Nord Stream 2 este finalizat”, a indicat cancelarul care l-a primit la Berlin pe liderul ucrainean căruia i-a afirmat că Germania va face „tot ce este în puterea ei” pentru a garanta această sursă esențială de venit pentru Kiev.

Germania ar putea sista primirea de gaze ruseşti prin gazoductul submarin Nord Stream 2 dacă Moscova nu respectă condiţiile acordului sau îl utilizează pentru a face presiuni asupra Ucrainei, a declarat sâmbătă, 27 iunie, candidatul CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) la cancelarie, Armin Laschet, citat de Reuters.

Gazoductul este o sursă de tensiune cu administraţia americană, care susţine că acesta conferă prea multă greutate preşedintelui rus Vladimir Putin, crescând dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia ale cărei exporturi de gaze se pot astfel dubla.

Gazprom şi partenerii săi occidentali au finalizat 95% din şantier pentru a transporta gaze naturale ruseşti prin Marea Baltică, ocolind astfel Ucraina şi privând Kievul de importante taxe de tranzit. Armin Laschet, favorit la succesiunea Angelei Merkel atunci când aceasta îşi va părăsi postul de cancelar după alegerile din septembrie, a declarat în cursul unei dezbateri televizate despre politica externă că gazoductul finalizat în procent de 95% trebuie să fie terminat.