Mii de susținători ai președintelui Jair Bolsonaro au demonstrat vineri în sprijinul relaxării portului de armă și al deținerii armelor de foc în Brazilia, una din promisiunile liderului brazilian, potrivit AFP.

Jair BolsonaroFoto: Wikipedia

Chemați la adunarea mișcării pro-arme din spatele sloganului „Nu este vorba despre arme, ci despre libertate”, manifestanții, îmbrăcați în alb și în cea mai mare parte fără a purta măști de protecție împotriva Covid-19, au mărșăluit pe străzile din Brazilia.

Ei au revendicat dreptul la autoapărare și au cerut „încetarea persecuției culturale” împotriva pasionaților de arme, cum ar fi vânătorii, trăgătorii sportivi și colecționarii.

"Astăzi, toți bandiții au acces la arme și nu cetățeni cinstiți (...) este foarte important să salvăm această libertate", a declarat Marcelo Duarte, în vârstă de 46 de ani, care și-a adus fiul cu el.

„Sunt aici pentru libertate, pentru dreptul de a-mi apăra familia, pentru libertatea de exprimare și pentru securitatea tuturor”, a adăugat Viviane Duarte, în vârstă de 44 de ani.

Portul de arme de foc se numără printre principalele cauze susținute de Jair Bolsonaro, un fost căpitan al armatei care a venit la putere în ianuarie 2019, susținând autoapărarea și lupta împotriva criminalității într-una dintre cele mai grav afectate țări din lume de violență.

În mai mult de doi ani la putere, Bolsonaro a semnat mai mult de 30 de acte de reglementare menite să faciliteze achiziția sau portul de armă de către brazilieni, dar multe dintre acestea au fost blocate de legislativ sau justiție.

Președintele își mobilizează cea mai extremistă bază de luni de zile de când popularitatea sa este la cel mai scăzut nivel.

Un sondaj Datafolha publicat vineri arată că procentul de opinii nefavorabile a crescut de la 45% în mai la 51%, depășind 50% pentru prima dată de la începutul mandatului său și confirmă că va fi în mare parte bătut la următoarele alegerile prezidențiale din 2022.

Șeful statului este puternic criticat pentru gestionarea crizei coronavirusului, care a ucis peste 530.000 de persoane în Brazilia, a doua țară cea mai afectată din lume după Statele Unite.