Un grup de persoane neidentificate a atacat în noaptea de marți spre miercuri reședința privată a președintelui haitian Jovenel Moise și l-au împușcat mortal, a anunțat premierul interimar Claude Joseph, citat de Reuters.

Martine si Jovenal MoiseFoto: Pierre Michel Jean / AFP / Profimedia

Acesta a fost asasinat după un raid al unei bande înarmate asupra reședinței prezidențiale din capitala Port-au-Prince în jurul orei locale 1 noaptea (08.00, ora României), afirmă premierul interimar într-un comunicat de presă.

Unii dintre atacatori vorbeau în spaniolă. Limbile oficiale din această țară sunt franceza și creola haitiană.

Președintele, în vârstă de 53 de ani a fost împușcat mortal, iar soția sa, Martine, a fost rănită în atac, potrivit lui Claude Joseph.

Asasinarea președintelui, posibilă scânteie într-o țară care stă pe un butoi cu pulbere

Atacul vine într-un climat în care violențele cu legături politice s-au înmulțit în această națiune săracă. În condițiile în care Haiti este divizată din punct de vedere politic și se confruntă u crize umanitare și alimentare tot mai mari, există temeri că în țară s-ar putea răspândi haosul.

Chiar dacă premierul interimar a trimis un mesaj de liniștire a populației, în toată capitala se aud focuri de armă. Violențele din Port-au-Prince au tot crescut în ultima perioadă, în condițiile în care bandele de crimă organizată se luptă între ele, dar și cu poliția, pentru controlul străzilor.

Aceste violențe au fost amplificate de creșterea sărăciei și instabilității politice.

Moise s-a confruntat cu proteste furioase de când a preluat madatul de președinte, în 2017, opoziția acuzându-l anul acesta că vrea să instaleze o dictatură prin prelungirea mandatului și prin decizii tot mai autoritariste.