Angela Merkel și Emmanuel Macron au criticat dur Grecia și alte țări ale Uniunii Europene dependente de turism fiindcă acceptă vizitatori care au fost imunizați cu vaccinurile chinezești și rusești mai puțin eficiente, dând semnalul unor posibile noi restricții de călătorie înaintea sezonului estival, relatează Bloomberg.

Emmanuel Macron si Angela MerkelFoto: Flickr

Merkel a subliniat joi în timpul summitului liderilor UE ținut în spatele ușilor închise la Bruxelles că state membre precum Grecia și-au deschis granițele pentru călători care au fost inoculați împotriva coronavirusului cu vaccinul rusesc Sputnik V deși acesta nu a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente și nu este clar dacă acesta este eficace împotriva variantei mai periculoase delta a coronavirusului, apărută pentru prima dată în India.

Merkel a subliniat pentru liderii blocului comunitar că acești călători se pot deplasa liber în interiorul UE, conform relatărilor a doi oficiali familiari cu conversația.

Comentariile cancelarului german vin în contextul în care Berlinul și alte capitale ale UE și-au exprimat alarmarea cu privire la răspândirea variantei mai infecțioase a coronavirusului care ar putea declanșa un nou val de spitalizări și decese în contextul în care unele țări membre ale blocului comunitar se grăbesc să își redeschidă turismul pentru a da un imbold economiilor puternic afectate de pandemie.

Întrebat despre comentariile lui Merkel, un oficial grec a declarat că majoritatea liderilor au adoptat o abordare mai pragmatică, recunoscând însă că varianta delta s-a răspândit deja și în UE și că nu există niciun motiv pentru a fi entuziasmați de reluarea călătoriilor.

Lipsă de coordonare

Președintele francez Emmanuel Macron a susținut-o la rândul său pe Merkel, ambii discutând despre posibilitatea unei noi interdicții generale privind călătoriile din țările în care varianta delta a coronavirusului se răspândește necontrolat, comentariu care a fost interpretat ca făcând referire la Marea Britanie, țară în care această tulpină a SARS-CoV-2 a devenit dominantă.

Guvernul de la Londra a amânat relaxarea regulilor de distanțare socială și a altor restricții impuse din cauza pandemiei până la mijlocul lui iulie ca urmare a răspândirii vertiginoase a noii variante indiene a SARS-CoV-2.

Atât Grecia cât și Cipru au eliminat cerințele de carantinare a călătorilor vaccinați, inclusiv pentru cei care au fost imunizați cu vaccinul rusesc Sputnik V și cu cel chinezesc dezvoltat de Sinopharm.

Anterior Merkel a declarat în fața parlamentului german că va aborda problema regimurilor de frontieră ale unor state membre UE, mai ales în ceea ce privește regulile stabilite de acestea pentru țările din afara blocului comunitar.

„Chiar și astăzi, statele membre nu reușesc să se coordoneze în ceea ce privește intrările din terțe țări, în special din zone cu variante [ale coronavirusului], într-o manieră adecvată”, le-a spus aceasta legiuitorilor germani, anunțând că „voi aborda această problemă la summitul UE”.

Liderii europeni au convenit că este nevoie de accelerarea campaniei de vaccinare și că granițele interne și externe ale blocului comunitar ar trebui redeschise precaut și într-o manieră coordonată, îndemnând totodată la adoptarea rapidă și coerentă a certificatului digital Covid al UE.

Însă în cadrul UE există tot mai multe îngrijorări că nu toate persoanele au fost vaccinate la același standard de eficacitate și că blocul comunitar s-ar putea confrunta cu o nouă creștere vertiginoasă a numărului de infecții, a relatat pentru Bloomberg unul dintre diplomații familiari cu discuțiile de la summit.

Citește și: