Coreea de Nord, a cărei economie este afectată de multiple sancțiuni internaționale impuse ca ripostă la programele sale militare interzise, este de multă vreme victima unor grave penurii alimentare.

Kim Jong-UnFoto: Captura YouTube

Anul trecut, pandemia de coronavirus ca și taifunurile și inundațiile au dat o mare lovitură economiei sale.

La o reuniune plenară a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor, aflat la putere, Kim Jong Un a afirmat că situația economică s-a ameliorat, cu o creștere a producției industriale cu 2% față de anul precedent, a relatat miercuri agenția oficială nord-coreeană KCNA.

Liderul a recunoscut totuși că a întâmpinat o "serie de dificultăți" din cauza numeroaselor "provocări" cu care s-a confruntat.

"Situația alimentară este acum tensionată, deoarece sectorul agricol nu și-a putut atinge obiectivul de producție de cereale din cauza daunelor produse anul trecut de taifunuri", a declarat Kim, potrivit La Libre, citat de Rador.

În cursul verii 2020, mii de case și terenuri agricole au fost distruse de taifunuri, care au fost însoțite de inundații.

Dl Kim a cerut să se adopte măsuri pentru a minimiza consecințele acestor catastrofe naturale, afirmând că asigurarea de "recolte bune" este o "prioritate de prim plan".

La această reuniune, a fost abordată situația pandemiei de coronavirus, potrivit KCNA.

Coreea de Nord a fost una din primele țări care au impus restricții sanitare stricte, printre care decizia, luată foarte devreme, de a-și închide granițele și în special cu vecinul său chinez, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.

Regimul susține că epidemia nu a ajuns pe teritoriul său, lucru de care mulți experți se îndoiesc.

Comerțul cu Beijingul, primul sprijin economic și diplomatic al regimului, s-a redus drastic.

Dar această izolare a avut un cost economic ridicat, în așa măsură încât dl Kim a recunoscut în aprilie dificultățile cu care s-a confruntat țara sa. El le-a cerut locotenenților săi să "facă un nou 'Marș forțat', și mai dur, pentru a ajuta populația să facă față dificultăților, măcar puțin".

"Marșul forțat" este expresia folosită în Nord pentru a desemna foametea din anii 1990 care a făcut sute de mii de morți, în urma reducerii ajutorului din partea Moscovei după prăbușirea Uniunii Sovietice.

"Este "foarte probabil" ca pandemia să fi "agravat" situația umanitară în Coreea de Nord, unde 10,6 milioane de persoane sunt în sărăcie, a estimat recent Biroul de coordonare al afacerilor umanitare (Ocha) al ONU, potrivit rador care citează La Libre.