Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a inceput, astazi, o vizita istorica de doua zile in Irak, considerata fara precedent in istoria contemporana a celor doua tari vecine, a anuntat televiziunea irakiana Furat, citata de AFP.

Mahmoud Ahmadinejad a afirmat, duminica, la Bagdad, ca vizita sa istorica in Irak reprezinta "o noua pagina" in relatiile dintre cele doua tari, care, spune el, sunt "excelente". "Am purtat discutii intr-un climat prietenos, constructiv", a afirmat Ahmadinejad. "Avem opinii comune despre anumite lucruri si avem toate motivele sa intarim cooperarea politica, economica si culturala", a completat liderul de la Teheran.

In timp ce liderul de la Teheran sustine ca scopul vizitei sale il reprezinta consolidarea relatiilor bilaterale, Statele Unite il acuza pe Ahmadinejad ca ar intentiona, in realitate, sa destabilizeze Irakul si sa creeze probleme Statelor Unite, care au 158 de mii de soldati in Irak.

Aceasta vizita ar putea, pune, totusi capat relatiilor tensionate dintre Iran si Irak.

In anul 1980, regimul condus de Saddam Hussein a lansat o ofensiva impotriva tarii vecine. Nici incetarea focului, in 1988, si nici caderea regimului Saddam Hussein, 15 ani mai tarziu, nu au readus la normalitate relatiile iraniano-irakiene.

Actuala conducere irakiana este formata din liderii majoritatii irakiene siite, dintre care multi au trait in exil in Iran in timpul regimului lui Saddam Hussein.