Venirea la putere a lui Joe Biden în Statele Unite a adus 'un nou' elan lucrărilor G7, a afirmat cancelarul german Angela Merkel duminică, în ultima zi a summitului din Cornwall, sudul Angliei, al celor mai industrializate şapte state (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite), transmite AFP, potrivit Agerpres.

Angela Merkel la summitul G7 din AngliaFoto: Profimedia Images / James Veysey / Shutterstock Editorial

'Alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al Statelor Unite nu înseamnă că nu mai avem probleme în lume, ci că putem lucra cu un nou elan la rezolvarea lor', a declarat presei cancelarul german, care a avut o relaţie dificilă cu predecesorul lui Biden la Casa Albă, Donald Trump, sceptic faţă de forumurile multilaterale cum este şi G7.

'Şi găsesc că e foarte bine că am devenit mai concreţi la această reuniune a G7', a adăugat şefa guvernului german, referindu-se la deciziile privind lupta contra pandemiei COVID-19 sau acţiunile de combatere a încălzirii climatice.

Angela Merkel s-a întâlnit în tete-a-tete cu preşedintele american la summit şi a fost invitată într-o vizită oficială la Casa Albă pe 15 iulie.

Dacă întâlnirea din Cornwall este primul summit G7 pentru Joe Biden ca preşedinte al SUA, ea este ultima în acest format pentru Angela Merkel, care va pleca din funcţie după alegerile federale de la sfârşitul lunii septembrie.

Întrebată de presă dacă a primit cadouri de la omologii săi, Angela Merkal a răspuns, zâmbind: 'Am primit doar urări de bine, cadouri nu '.

Pe de altă parte, ea a menţionat că Germania a promis o 'contribuţie substanţială' la distribuţia de vaccinuri contra COVID-19 pentru ţările sărace, a transmis dpa.

'Germania este responsabilă pentru 350 milioane de doze', cea mai mare parte a contribuţiei urmând a fi distribuită prin mecansimul internaţional COVAX, la care Germania este al doilea cel mai mare donator.

Scopul este de a asigura accesul tuturor oamenilor la vaccin, a adăugat Merkel. G7 'a convenit că pandemia poate fi învinsă doar la scară globală. Calea de ieşire din pandemie este prin vaccinuri', a subliniat ea.

Cancelarul a reiterat că grupul G7 intenţionează să distribuie un total de 2,3 miliarde de doze de vaccinuri până la finele lui 2022.