Israelul se pregătește duminică să deschidă o nouă pagină din istoria sa cu un vot așteptat al Parlamentului pentru a aproba o „coaliție a schimbării” pentru a pune capăt domniei lui Benjamin Netanyahu, cea mai lungă din istoria țării, relatează AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

Knesset se întrunește în sesiune specială de la ora 16:00, ora locală (13:00 GMT), pentru a permite centristului și liderului opoziției Yaïr Lapid și liderului de dreapta radicală Naftali Bennett să-și prezinte echipa, care va face obiectul unui vot.

Această coaliție eterogenă - reunind două partide de stânga, două de centru, trei de dreapta și un partid arab - a adunat majoritatea necesară de 61 de deputați din cei 120 din Parlament.

Și dacă nu există o schimbare de ultim moment, ar trebui să obțină binecuvântarea aleșilor, iar Benjamin Netanyahu va fi eliminat de la putere, după ce a fost 12 ani șeful guvernului.

Confruntat timp de un an de un proces de corupție, Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, a fost din nou ținta unui nou protest sâmbătă seara.

În fața reședinței sale oficiale din Ierusalim, manifestanții nu au așteptat votul pentru a sărbători „căderea” „Regelui Bibi”, porecla lui lui Netanyahu.

"Netanyahu a căutat doar să ne împartă, o parte a societății împotriva celeilalte, dar mâine vom fi uniți, dreapta, stânga, evrei, arabi", a declarat Ofir Robinsky, un protestatar.

Cântând „Bibi ciao” după melodia revoluționară italiană Bella Ciao, în jur de 2.000 de israelieni au manifestat sâmbătă seara la Ierusalim pentru a sărbători „victoria”, în ajunul sfârșitului așteptat al domniei primului ministru Benjamin Netanyahu.

”Tranziție pașnică”

Noua coaliție va fi condusă de Naftali Bennett, liderul partidului de dreapta Yamina, în primii doi ani, apoi de Yaïr Lapid pentru o perioadă echivalentă.

După votul planificat al Knesset, luni urmează să aibă loc o predare formală a puterii la biroul primului ministru.

În ultimele zile, parlamentarii Yamina au fost ținta unei campanii intense pentru a-i descuraja să voteze noul guvern.

Oricum ar fi, Likud al lui Netanyahu a promis un „transfer pașnic de putere” după mai bine de doi ani de criză politică marcată de patru scrutinuri care au dus fie la eșecul formării unui guvern, fie a uniunii guvernamentale care a durat doar câteva luni.