Contactele avute astăzi, la Atena, de ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi cu ministrul grec de externe Nikos Dendias au confirmat aşteptările că, în ciuda unor probleme evidente, cele două părţi vor putea face un pas spre normalizarea relaţiilor, scrie luni cotidianul elen Kathimerini, citat de Rador.

Turcia vs GreciaFoto: Christian Ohde / Alamy / Alamy / Profimedia

Presiunea pentru normalizare este evidentă din partea Turciei, înscriindu-se în tactica sa de a închide unele fronturi, în speranța că poate acest lucru va ajuta la efortul general de normalizare a relațiilor cu Occidentul și, mai ales, cu Statele Unite sub conducerea lui Joe Biden. Agenda pozitivă de 25 de măsuri convenită între Grecia şi Turcia este evident în principal simbolică, întrucât interesele economice și comerciale ale celor două țări sunt de facto limitate, prin natura lucrurilor, în această etapă. Dar este ceea ce s-a putut face în această etapă. Poate părea o agendă cu posibilităţi reduse pentru unii, dar având în vedere situația din Marea Egee și estul Mediteranei de vara trecută, aceasta este probabil un început bun.

Absența tonurilor înalte în declarațiile celor doi miniștri a arătat, de asemenea, că partea turcă a acţionat pe baza unor linii convenite înainte de sosirea lui Çavuşoğlu la Atena.

Următorul pas va fi, evident, un tête-à-tête Mitsotakis -Erdogan la Bruxelles, la data de 14 iunie. Data este importantă din mai multe puncte de vedere întrucât Erdogan se va întâlni şi cu Biden. Problemele cu care se confruntă Turcia în relaţiile cu Occidentul sunt numeroase și complicate, întrucât privesc aproape toate regiunile instabile din Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Caucaz și, după cum s-a văzut, inclusiv Balcanii și zona de influenţă a Federației Ruse. Rezolvarea lor nu este o chestiune simplă.

O vară liniștită va funcționa în favoarea Ankarei pe frontul negocierilor cu Washingtonul, dar este și o pauză absolut binevenită pentru Atena. 2020 a fost un an în care puţin a lipsit ca relațiile greco-turce să ia o întorsătură periculoasă.

Poate cineva să fie sigur că la următoarea întorsătură a multiplelor crize cu care se confruntă Erdogan pe plan intern, tensiunea din Marea Egee nu va reveni? Evident, nu. După cum a remarcat ministrul grec de externe, ambele părţi sunt perfect conştiente de punctele de vedere diametral opuse pe care le au în numeroase situaţii. În orice caz, în faza actuală a relațiilor greco-turce, fiecare zi fără tensiune este o zi câștigată.