Deficitul bugetului de stat din Franța va atinge un nou record în 2021 după cel din 2020, din cauza cheltuielilor masive pentru susținerea redresării economiei slăbită de epidemia Covid-19, potrivit AFP.

Bruno Le MaireFoto: Ambasada Frantei

Deficitul bugetar este de așteptat să ajungă la „aproximativ 220 de miliarde de euro” anul acesta, sau cu aproape 47 de miliarde mai mult decât ceea ce a fost bugetat în legea inițială a finanțelor, a declarat sâmbătă ministrului Olivier Dussopt pentru AFP.

Această înrăutățire cu peste 20% din deficitul estimat pentru 2021 este „consecința măsurilor de sprijin pe care continuăm să le luăm pentru a sprijini cel mai bine redresarea”, potrivit ministrului.

Pe 2 iunie, guvernul urmează să prezinte un proiect de lege de finanțare rectificativă (PLFR) care cuprinde 15 miliarde de euro pentru măsuri suplimentare de urgență, care vor fi utilizate în special pentru finanțarea activității parțiale și a ajutorului țintit pentru companiile în dificultate, a detaliat Olivier Dussopt și Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, într-un interviu acordat joi Les Echos.

Noi măsuri de sprijin pentru companiile în dificultate foarte mare sau scutiri de impozite pentru companii trebuie, de asemenea, prezentate cu ocazia PLFR.

Confruntat cu acest eșec, guvernul continuă să se bazeze pe o accelerare puternică a activității în a doua jumătate a anului și își menține obiectivul de creștere la 5% pentru 2021.

Creșterea ratei la dobânzi va adânci deficitul

Dar noile cheltuieli îl vor determina să împrumute mai mult într-un context de creștere a dobânzilor, în prezent între 0,2% și 0,3%, ceea ce va crește factura datoriei.

"Am fost perspicace în timpul pregătirii legii finanțelor pentru 2021. Unii ne-au criticat pentru că suntem prea prudenți în ceea ce privește ratele. Mișcarea (în creștere a ratelor) pe care o știm astăzi arată că am avut dreptate", a asigurat Olivier Dussopt.

În orice caz, traiectoria reducerii cheltuielilor de stat dorită de Emmanuel Macron la începutul mandatului său de cinci ani este suspendată.

Bercy a intenționat inițial să reducă deficitul statului la 173,3 miliarde de euro în 2021, de la 182 miliarde în 2020, un an marcat de o prăbușire bruscă a activității în primăvară, în timpul primei carantine.

Criza Covid-19 dublase deja în 2020 deficitul de stat față de 2019 (85,7 miliarde), un an în sine marcat de o creștere neprevăzută a cheltuielilor legate de criza socială a vestelor galbene, după un an de deficit limitat la 66 miliarde în 2018.

Deficitul public, diferit de cel de stat, a fost revizuit la 9%

Deficitul public, care include în plus față de deficitul bugetului de stat pe cel al securității sociale și al comunităților locale, a fost inițial prognozat la 8,5% din PIB pentru 2021, dar fusese deja revizuit în sus la 9%, la începutul lunii aprilie.

Joi, Bruno Le Maire a avertizat că această cifră va fi și mai mare, dar Bercy nu a fost încă în măsură să furnizeze cifre precise sâmbătă.

Extinderea deficitului public ar trebui, în sfârșit, să extindă și mai mult datoria publică, care a crescut anul trecut la 115,7% din PIB. Ministrul Economiei a prognozat o creștere la 118% pentru acest an.