Prim-ministrul britanic Boris Johnson a permis „în mod neînțelept” o renovare a reședinței sale fără a lua în considerare mai riguros modul în care va fi finanțată, dar nu a încălcat codul de conduită ministerial, arată vineri un raport oficial, relatează Reuters.

Boris JohnsonFoto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Johnson s-a confruntat în ultimele săptămâni cu o analiză intensă asupra modului în care a fost finanțată renovarea, estimată în unele rapoarte mass-media că ar fi ajuns la sute de mii de lire sterline.

Vineri, consilierul independent pentru interesele miniștrilor, Christopher Geidt, a publicat un raport asupra problemei care îl absolvă pe primul ministru de un conflict de interese sau de încălcarea codului ministerial.

Cu toate acestea, raportul este critic la adresa lui Boris Johnson.

”Prim-ministrul - în mod neînţelept, în opinia mea - a permis ca redecorarea apartamentului din Downing Street să continue, fără o atenţie mai riguroasă cu privire la cum va fi finanţată aceasta”, afirmă autorul raportului.

Acesta a constatat că un donator al Partidului Conservator, David Brownlow, achitase o factură pentru o parte a cheltuielilor de redecorare, dar afirmă că Johnson nu a ştiut acest lucru şi că ulterior a rambursat el însuşi întreaga sumă atunci când a aflat din presă.

Potrivit raportorului, nu a existat un conflict de interese.

”Am luat în considerare natura acestui sprijin şi sunt satisfăcut că nu apare niciun conflict (sau suspiciune rezonabilă de conflict) ca rezultat al acestor interese”, se spune în raport.

O încălcare a codului ministerial l-ar fi putut forţa pe Boris Johnson să demisioneze.

Un purtător de cuvânt al biroului Johnson a declarat: „În afară de lucrările finanțate prin alocația anuală, costurile renovării mai ample a apartamentului nu sunt finanțate de contribuabili și au fost decontate personal de prim-ministru”.

În mod separat, Comisia Electorală a Marii Britanii a lansat o anchetă cu privire la finanțarea lucrărilor la apartamentul primului ministru, spunând că există motive pentru a suspecta că a fost comisă o infracțiune.

David Brownlow, preşedintele fondului privat de investiţii Haversham, este un donator şi fost vicepreşedinte ale Partidului Conservator din 2017 până în iulie 2020.

Raportul i-a criticat de asemenea pe oficialii care nu l-au informat pe premier că o factură fusese achitată de Brownlow şi afirmă că aceştia nu au gestionat corespunzător o propunere de creare a unui fond fiduciar pentru plata acestor lucrări.