Un judecător american a refuzat joi să aprobe un acord care să-i permită lui Bayer să aloce până la 2 miliarde de dolari pentru a îndepărta procesele viitoare legate de un erbicid cancerigen suspectat, spunând că este „în mod clar nerezonabil” pentru unii reclamanți, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la preluarea agrochimistului american Monsanto în iunie 2018, grupul german s-a confruntat cu o rundă de proceduri împotriva Round'Up în Statele Unite.

În iunie anul trecut, el a ajuns la un acord în valoare de peste 10 miliarde de dolari pentru a pune capăt a aproximativ 125.000 de plângeri în această problemă.

Dar acordul a fost parțial respins de justiție, rezervat în ceea ce privește procesele viitoare.

În februarie, Bayer și avocații au convenit că multinaționala va finanța cu „până la 2 miliarde de dolari” în acest scop.

Acest text este benefic pentru Bayer, deoarece își limitează viitoarele riscuri juridice, a considerat miercuri judecătorul Vince Chhabria.

Dar nu protejează suficient interesele persoanelor care au folosit Round'Up înainte de februarie 2021 și care nu au fost încă diagnosticate cu limfom non-Hodgkin, un cancer al sistemului limfatic, adaugă el.

Conform acordului, aceste persoane pot avea acces la un program de supraveghere medicală timp de patru ani și, dacă se îmbolnăvesc, pot solicita despăgubiri dintr-un fond. Dar boala se poate declanșa mult mai târziu, iar fondul se poate termina, justifică judecătorul.

În plus, semnatarii acordului trebuie, în anumite circumstanțe, să renunțe la dreptul de a cere daune punitive, pe lângă daune compensatorii, acuză el.

Decizia sa prelungește și mai mult nenorocirile juridice ale grupului în Statele Unite.

Round'Up, bazat pe glifosat, este clasificat drept „cancerigen probabil” de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), o ramură a OMS. Bayer neagă această caracterizare.