Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți la Bruxelles că UE „trebuie să își reformuleze foarte profund” relația cu Moscova și că „politica de sancțiuni” și-a atins „limitele”, atât față de Rusia, cât și de Belarus, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

El a considerat că nu mai este necesar să fim „pur și simplu reactivi”, ci „să definim o strategie pe termen scurt, mediu și lung” cu Rusia.

"Politica sancțiunilor progresive asupra situațiilor înghețate nu mai este o politică eficientă", a adăugat el în timpul unui briefing de presă după Consiliul European.

Emmanuel Macron a fost chestionat cu privire la impactul sancțiunilor europene adoptate împotriva Belarusului, după deturnarea unui avion de linie pentru arestarea unui adversar, dar și a celor luate împotriva Moscovei pentru eliberarea adversarului Alexei Navalnîi, până în prezent fără rezultat.

„Ceea ce spui este foarte corect, dar ce alt tip de măsură ai avea în vedere?”, aA replicat președintele francez către un jurnalist.

"În aceste cazuri, începem un conflict armat?", a glumit președintele.

Cu toate acestea, el a recunoscut „eficacitatea relativă a măsurilor pe care le-am putut lua în ultimii ani”.

Prin urmare, Consiliul European a solicitat Comisiei un raport din iunie cu privire la modul de a răspunde „provocărilor succesive” din Rusia, a explicat el.

În ceea ce privește măsurile de interzicere a spațiului aerian din Belarus, adoptate marți pentru eliberarea adversarilor, "va fi suficient? Nu știu să vă spun astăzi", a recunoscut el.