În plin scandal internațional după deturnarea unui avion și arestarea jurnalistului de opoziție Roman Protasevici, regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko a decis condamnarea unui grup de opozanți. Liderul unui partid de opoziţie din Belarus, Pavel Severineţ, şi alţi şase militanţi au primit marți pedepse între 4 şi 7 ani de închisoare, au anunţat pentru AFP jurnalişti prezenţi la audiere. Toţi şapte au fost judecaţi de la mijlocul lunii mai în Moghilev, în estul ţării, pentru participare la "revolte în masă", referire la ampla mişcare de contestare a alegerilor prezidențiale din august 2020, reprimată de Lukaşenko.

Aleksandr LukasenkoFoto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Această decizie intervine în condiţiile în care Republica Belarus este vizată de noi sancţiuni europene, după ce a fost acuzată că a deturnat duminică un zbor comercial Atena-Vilnius către Minsk, pentru a-l putea aresta pe Roman Protasevici, un jurnalist de opoziţie, în vârstă de 26 de ani, care se afla la bord.

Severineţ, care conduce Partidul Creştin-Democrat, o formaţiune neînregistrată, a fost arestat în iunie 2020, în timp ce colecta sponsorizări pentru un candidat al opoziţiei în alegerile prezidenţiale din august, relatează Agerpres.

Opozantul, care a ispăşit deja trei ani de închisoare în anii 2010 pentru activismul său politic, se află în detenţie de 11 luni şi prin urmare nu a putut participa la ampla mişcare de contestare din vara şi toamna anului trecut, care a denunţat realegerea lui Aleksandr Lukaşenko la preşedinţie.

Alte şase persoane judecate în acelaşi proces, care s-a derulat în spatele uşilor închise până la pronunţarea verdictului, sunt de asemenea militanţi anti-regim.

Opoziţia contestă realegerea lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, în alegerile prezidenţiale din 2020, considerate fraudate. "Belarus va fi liber", a declarat Severineţ din boxa acuzaţilor, după ce a auzit verdictul. Susţinătorii săi prezenţi la audiere au scandat apoi cu el: "Credem, putem, vom învinge" şi au bătut din palme.

Regimul lui Aleksandr Lukaşenko a fost deja ţinta mai multor sancţiuni occidentale pentru că a reprimat în mod dur o mişcare de contestare inedită care a scos în stradă mii de persoane în 2020, după alegerile prezidenţiale din august anul trecut. Regimul belarus nu a făcut decât să-şi intensifice represaliile, trimiţând oponenţi la închisoare sau forţându-i pe detractorii săi la exil.