Angela Merkel, care conduce Germania de 16 ani şi patru mandate, în care s-a confruntat cu o serie de crize europene şi de încercări diplomatice, are o singură ambiţie, şi anume să nu se spună despre ea că a fost o ”leneşă”, relatează AFP.

Angela MerkelFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Cancelarul german, care urmează să se retragă de la putere în urma alegerilor legislative prevăzute la 26 septembrie, este considerată drept o muncitoare neobosită, rezistentă în şedinţe de negocieri atât cu lideri ai lumii, cât şi cu conducători ai landurilor germane.

Întrebată joi, la un forum al radiodifuzorului WDR, ce nu ar vrea să spună cărţile de istorie despre ea, Merkel a răspuns ”că am fost o leneşă”.

Această declaraţie a cancelarului, în vârstă de 66 de ani, şi zâmbetul în colţul buzelor cu care a făcut-o rezumă caracterul puţin extravertit al celei considerate în continuare de către germani personalitatea lor politică preferată.

În urma unor maratoane diplomatice şi unor summituri europene nocturne, conducătoarea germană uimeşte prin rezistenţa sa la oboseală.

”Am capacităţi demne de o cămilă. Am o anumită abilitate de a acumula. Însă, la un moment dat, trebuie să-mi refac plinul”, declara ea, despre somnul său, în 2015.

În 2015, de exemplu, Merkel a făcut o noapte albă de 16 ore de negocieri, la Minsk, în vederea unui armistiţiu în Ucraina, iar apoi a participat la un summit european de două zile, în care se afla în prima linie în criza greacă.

Cancelarul Merkel a făcut întotdeauna o onoare din a consulta şi a uni, în pofida faptului că are nevoie de timp în luarea deciziilor. ”Metoda mea de lucru a fost întotdeauna să creez legături, să rezolv conflicte prin discuţie”, a mai declarat ea la acest forum, în opoziţie cu alte metode, care constau în a ”realimenta tensiunile şi a le lăsa să explodeze”.