New York Times: Dacă stângii i s-ar împlini dorințele în privința Israelului (editorial)

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 19 mai 2021, 2:29 Actualitate | Internaţional


Punct vamal Fasia Gaza
Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia
Imaginați-vă un univers paralel, în care un guvern israelian luminat ar face aproape tot ce-i cer progresiștii din America - scrie ziarul american The New York Times într-un editorial semnat de Bret Stephens, citează Rador.

O încetare imediată a ostilităților în Gaza. Ridicarea blocadei israeliene asupra circulației bunurilor spre teritoriu. Oprirea construcției de colonii în Cisiordania. Renunțarea de către Israel la revendicarea suveranitații asupra Ierusalimului de Est. Negocieri accelerate pentru constituirea unui stat palestinian cu obiectivul restabilirii demarcațiilor de la 4 iunie 1967 în calitate de frontieră recunoscută internațional.

Oslo ar telefona în octombrie la Ierusalim și Ramallah pentru a oferi Premiul Nobel pentru Pace conducătorilor israelian și palestinian. State arabe precum Arabia Saudită ar stabili relații diplomatice formale cu Israelul. Comunitatea internațională ar conveni asupra unui pachet de ajutor de miliarde de dolari pentru noul stat Palestina.

Însă în această ciorbă vor fi și muște.

Damascul ar refuza să recunoască Israelul până când acesta nu va consimți să-i înapoieze Înălțimile Golan, lucru pe care până și cel mai de stânga guvern israelian ar refuza să-l facă, date fiind istoricul brutal al lui Bashar al-Assad și prezența militară masivă a Iranului în Siria.

Libanul, cum e dominat de Hezbollah (interpus al Iranului), va refuza și el să recunoască Israelul, folosindu-se de pretextul Fermelor Shebaa, o fâșie de pământ despre care Beirutul pretinde că e teritoriu libanez ocupat, deși ONU afirmă altceva.

Cât despre Gaza, sfârșitul așa-zisei blocade („așa-zisă” întrucât numeroase bunuri de contrabandă ajung astăzi în Gaza prin punctele de trecere a frontierei cu Israelul) ar transforma picuratul constant al echipamentelor militare în Fâșie, majoritatea din Iran, într-o cascadă. Hamas, care pe moment trebuie să se descurce cum poate cu rachete relativ nesofisticate, și-ar recompleta arsenalul cu muniție teleghidată de mare putere, capabilă să atingă orice țintă din Israel.

Lucru ce ar presupune ca Israelul să-și modifice doctrina militară în privința Hamasului. N-ar mai fi vorba de degradarea periodică a arsenalului grupării militare prin lovituri aeriene de precizie. Ar fi o strategie care ar presupune o invazie terestră în toată regula și reocuparea Fâșiei pentru a putea fi apărat teritoriul israelian de rachetele Hamasului. Numărul victimelor acelui următor război ar fi un multiplu al bilanțului actual.

Pe lângă noua sa putere militară, Hamas ar ieși consolidat și pe plan politic. Politica lui de rezistență - adică război de gherilă și terorism - contra Israelului le va părea multor palestinieni a fi lucrul care a forțat schimbarea de strategie a Israelului, în vreme ce politicile mai pașnice ale partidului Fatah condus de Mahmoud Abbas ar duhni a colaboraționism sterp.

Comunitatea internațională ar încerca să sprijine Fatah cu ajutoare economice generoase și asistență tehnică. Dar Fatah are un îndelungat istoric de corupție și proastă administrare, doi factori care au și ajutat Hamas să câștige alegerile generale din 2006. De atunci, abordarea lui Abbas față de opozanții lui politici a fost să tot amâne alegerile și să-și persecute rivalii precum Muhammad Dahlan și Salam Fayyad.

Totuși, având 85 de ani, Abbas nu va mai putea amâna la nesfârșit alegerile. În cele din urmă, Hamas va veni la putere, dublu legitimat de succesul la urne și de angajamentul său de a șterge Israelul de pe hartă.

Dar, înainte de a se întâmpla acest lucru, Israelul își va fi sistat construcția de colonii, conștient că are de ales între a-i scoate cu forța pe coloniști din locuințele lor și a-i lăsa să rămână captivi și izolați în interiorul unui viitor stat palestinian.

Rezultatul ar fi o radicalizare masivă împotriva propriului guvern în rândurile populației israeliene, radicalizare în comparație cu care furiile necurate ce au dus la asasinarea lui Yitzhak Rabin în 1995 ar părea o nimica toată. Orice decizie de împărțire a Ierusalimului într-o manieră care ar îngreuna accesul la Zidul Vestic și la alte locuri sacre precum Muntele Măslinilor (întregul Oraș Vechi era în posesia Iordaniei înainte de Războiul de Șase Zile) ar declanșa cel mai probabil un război civil.

Dar poate că acel guvern israelian progresist ar putea avea totuși șanse de izbândă dacă o forță condusă de SUA și aprobată de ONU - mai că-ți vine să-i spui „mandat” - ar trimite trupe de menținere a păcii pentru a garanta drepturile și securitatea evreilor. Apetitul Americii pentru astfel de operațiuni nu prea se poate spune că s-ar fi mărit în ultimii ani, iar voința ei de a-și menține trupele detașate într-un loc poate fi pusă ușor la încercare. Unii israelieni s-ar putea întreba cât de mult ar mai rămâne aparenții lor binefăcători dacă un atentator sinucigaș le-ar omorî câteva sute de pușcași marini după modelul atentatului asupra cazarmei din Beirut.

Între timp, unei viitoare administrații Hamas din Cisiordania nu i-ar lua mult pentru a duplica formula care i-a priit atât de bine și în Gaza: militarizarea completă a teritoriului, supunând fiecare israelian riscului iminent de a fi atacat cu rachete.

În acest demers ar fi ajutată din plin de Iran, mai cu seamă dacă creșterea prețurilor petrolului și potențiala ridicare a sancțiunilor economice ca parte a unui nou acord nuclear vor umple la loc vistieria Teheranului, care își va regăsi și apetitul pentru aventuri regionale. Și Iordania s-ar trezi într-o situație riscantă dacă un stat palestinian radical va pune ochii pe regimul Hașemit dezbinat.

Dar ce se poate spune despre pace? Un guvern Hamas ar renega probabil orice acord încheiat cu un stat evreiesc care nu onorează „dreptul la întoarcere” al descendenților refugiaților palestinieni. Grupuri anti-sioniste precum Vocea Evreiască pentru Pace ar pleda în favoarea palestinienilor în SUA, în vreme ce aripa Tucker Carlson a Partidului Republican ar cere restricții dure împotriva imigrației.

Cât despre israelieni, ei vor ieși în cele din urmă din această nenorocire, cu un preț teribil de sânge, întrucât nu vor avea de ales. Iar atunci când vor fi ieșit, ei pot fi siguri că aripa progresistă a Partidului Democrat se va grăbi să-i denunțe pentru că au avut temeritatea de a supraviețui.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4224 vizualizari

 • +2 (20 voturi)    
  adica practic.. (Miercuri, 19 mai 2021, 6:39)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .... distrugerea statului Israel.
  si sa-i punem putin pe jar pe mamilogii nostrii, hai sa le-o dam pe aia cu "Trump a facut cele mai mari progrese la punctele ce le au ei pe lista aia" =))))
  • +4 (6 voturi)    
   Foarte ciudat (Miercuri, 19 mai 2021, 11:08)

   Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   faptul ca acest articol a putut sa apara in N.Y. Times...

   Sunt convins ca daca au dat 'lumina verde' pentru a se publica o asemenea Analiza CORECTA, atunci ei cunosc deja lucruri inca si mai grave.

   Daca 'se pregateste terenul' cu asemenea scenarii PESIMISTE atunci pot sa cred ca numai cu aprobarea CENZURII a putut apare un astfel de Articol.

   Iar cea mai sumbra imagine apare in fraza Finala:

   "...ei (israelienii) pot fi siguri că 'Aripa Progresistă' a Partidului Democrat se va grăbi să-i DENUNTE pentru că au avut temeritatea de a supraviețui."...

   Prin urmare, NY Times [si NU eu!] afirma ca 'Aripa Progresista' are un anumit program in Problema Evreiasca!

   Insa eu repet numai ce am spus la inceput: 'Foarte ciudat...
   • +1 (5 voturi)    
    Nu mi se pare deloc ciudat (Miercuri, 19 mai 2021, 14:12)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Joseph18

    Evreii americani votează în marea lor majoritate cu stânga de mai bine de 100 de ani.

    Procentul s-a erodat lent de prin anii 90 încpoace de când stânga americană a cotit-o tot mai mult de la susținerea Israelului (Bobby Kennedy a fost asasinat de un arab palestinian în campania sa prentru prezidențiale pentru că votase în Senatul SUA pentru autorizarea vânzării de avioane de luptă F-4 către Israel) la susținerea arabilor și a pretenșiilor acestora. S-a ajuns la situația hilară în care un poitician evreu de funte din SUA ca Bernie Sanders e pe a ceeași cracă cu Iranul și Hamas :)

    Trump a fost candidatul ce a avut în 2020 cel mai mare procent de alegători evrei din toate timpurile, însă departe de a avea majoritatea voturilor lor.

    Purt și simlu stânga e destul despeirată că ar putea pierde voturile „sigure” ale evreilor și atunci lansează din când în când fumigene de gnul acestui editorial din NYT. E precum cellebrul articol al lui Stalin din pravda „Beție succeselor
    • 0 (2 voturi)    
     Si totusi, ceata ramane destul de deasa... (Miercuri, 19 mai 2021, 21:05)

     Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Ceea ce ati afirmat in replica D-voastra poate sa explice si acest Titlu aparut in Presa Americana:
     - „Adevărul”, precum si Israelul, se afla ‘sub asediu’ Hamasului”,-
     Aceasta fiind o declaratie de solidaritate a reprezentantul DEMOCRAT din New York, Ritchie Torres! [un Afro-American]

     *** "Truth,’ as Well as Israel, Is ‘Under Siege’ From Hamas",- Declares NY Democratic Rep. Ritchie Torres in Solidarity Speech
     May 13, 2021

     https://www.algemeiner.com/2021/05/13/truth-as-well-as-israel-is-under-siege-from-hamas-declares-ny-democratic-rep-ritchie-torres-in-solidarity-speech/

     Si totusi, sa vedem ce se va intampla daca Democratii vor pierde mica majoritate care o detin in Camera Reprezentantantilor unde au deocamdata 219 locuri, iar Republicanii 211.

     Daca anul viitor, lucrurile se vor schimba in favoarea Republicanilor, atunci Joe va avea ceva mai multe dificultati, asa incat China si Rusia se vor distra cu adevarat pe seama democratiei Americane...
 • -7 (19 voturi)    
  Dacă dreptei i s-ar împlini dorințele (Miercuri, 19 mai 2021, 6:41)

  Setalcott [utilizator]

  The guaranteed payments which U.S. governments negotiate with Israeli governments and commit to pay to Israel are not negotiated and paid because Israel needs the money.
  They are negotiated and paid as public manifestations of American submission and subservience.
  The accurate and proper word for such payments is “tribute”, for which the dictionary definition is “a payment made periodically by one state or ruler to another, especially as a sign of dependence.”

  https://www.counterpunch.org/2021/05/12/its-not-american-aid-to-israel-its-tribute/
  • +3 (15 voturi)    
   Nu citesti tot (Miercuri, 19 mai 2021, 7:47)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   "John V. Whitbeck is an international lawyer who as advised the Palestinian negotiating team in negotiations with Israel."
   Plimba ursul, cetatene.
   • -4 (8 voturi)    
    John V. Whitbeck (Miercuri, 19 mai 2021, 8:28)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    “For many years, I have had a recurring but thus far unrequited dream: Someday, during a Senate confirmation hearing, a nominee will respond to demands to… pledge allegiance to [Israel] with a simple affirmation of pure and genuine patriotism: ‘Senator, with all due respect, I owe my allegiance to the United States of America and to no other country. If you have a problem with that, don’t vote to confirm me.’”
    • +6 (14 voturi)    
     Sunt convins ca i-ar placea :))) (Miercuri, 19 mai 2021, 8:44)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     Nu se poate, cetatene. Uite ca nu se poate. Israelul fara US e victima sigura in marea aia de intuneric. Stai linistit ca nu se intampla asa ceva, dar voi puteti visa linistiti...
     Deocamdata Israelul e o tara libera, democratica, cu un sector de cercetare exceptional, una dintre cele mai sigure tari din lume pentru femei (ironic in marea aia de Islam, asa-i?) si inca multe altele.
     Culmea e ca evreii din US voteaza cu Dems (dintr-un motiv pe care nu-l pricep), iar GOP sunt trup si suflet pentru Israel. Aia inseamna CHIAR SI AZI sustinere bipartizana, daca poti sa-ti inchipui. Dems si GOP s-ar sfasia pentru aproape orice in afara de subiectul asta. Ghinion, asa-i? :)))))
     • -5 (5 voturi)    
      Ai uitat cea mai importanta (Miercuri, 19 mai 2021, 11:04)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Biggest gay pride in the world
      • +4 (6 voturi)    
       Dumneata ai mai multe probleme (Miercuri, 19 mai 2021, 13:01)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

       Dumneata ai mai multe probleme, iar eu nu-s de meserie.
     • -5 (5 voturi)    
      Sustinere bipartizana (Miercuri, 19 mai 2021, 11:08)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Follow the money

      https://moderndiplomacy.eu/2018/04/25/tom-cotton-whats-the-reason-for-aipacs-4-5-million-support-for-the-young-senator/
 • +6 (18 voturi)    
  intr-un cuvant.. (Miercuri, 19 mai 2021, 6:41)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... nu va credeti in leftisti ca ajungeti pe sfârlā.
  • +1 (11 voturi)    
   Politica ... (Miercuri, 19 mai 2021, 8:26)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Eu sunt destul de leftist si progresist dar as da mana libera Israelului sa inchida conflictul asa cum gasesc ei de cuviinta , e curtea lor castigata dupa x razboaie calde toate terminate cu victorii .Conflictele inghetate ale epocii moderne sunt niste anomalii care costa scump statele implicate , mult mai mult decat un razboi total pierdut . Bine ca japonezii imperiali nu s-au gandit sa reziste americanilor in felul asta .
  • +11 (19 voturi)    
   Cateodata (Miercuri, 19 mai 2021, 8:51)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Cateodata mi-ar placea sa-i iau pe astia tineri si progresisti intr-o calatorie prin timp, pe vremea lui Honecker, Castro, Ceausescu, Brejnev si ceilalti ca ei. Astia toti au incercat socialismul pe noi (desi doar pe noi, nu pe ei) si toata lumea a suferit.
   Sunt absolut satul de toti pustii astia care n-au decat basini in cap si doresc "egalitate" (ceea ce pentru ei inseamna ori sa-i aduca pe ceilalti JOS, langa ei, ori sa ajunga ei SUS langa ceilalti).
   • -2 (10 voturi)    
    Hei (Miercuri, 19 mai 2021, 12:21)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Nu uita rusia tarista , ca sa ii inveti si de unde a pornit totul . Mai bine ai explica cum de exista diferente intre asa zisii socialisti / comunisti gen Koreea de N ,China si Cuba si diferente la fel de mari intre Coreea de S , India si Haiti .
    • 0 (4 voturi)    
     Ehei, mintea rusului de pe urmă (Miercuri, 19 mai 2021, 14:03)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui gamma

     Nu-i nimic că au rezolvat stângacii toate problemele Rusiei țariste. Au omorât doar în primele 3 decenii upă răsturnarea țarului aproximativ 40 de milioane de cioloveci. Au strămutat/deportat peste 50 de milioane și au provocat 4 valuri de foamete ce a dus la canibalism. Chiar și așa, ei sunt mici copii pe lângă ce făcut Chinei un alt mare stângist, Mao Țedun, ce a resușit să omoare de foame apoximativ 100 de milioane de chinezi doar în timpul „Marelui Salt Înainte” dintre 1958și 1962.

     Între 1919 și 1995 Rusia, țara cu cea mai mare suprafață arabilă a lumii și cu cel mai mult pământ fertil pe căciulă de ciolovec din lume era incapabilă să se hrănească din resurse proprii și murea de foame fără importuri de cereale...

     În pofida imenselor suprafețe agricole, China nici azi nu se poate hrăni fără importuri masive de alimente...

     E ceva ce mult huliții țari nu au izbutit niciodată.
     • +2 (6 voturi)    
      Stalin si Mao (Miercuri, 19 mai 2021, 14:41)

      gamma [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Sunt echivalentii lui Hitler si ai imperialistilor japonezi . Pe vremea aia nici US nu se jena sa foloseasca bombe atomice pe populatia civila , dar imi pierd timpul ...
     • +1 (5 voturi)    
      Nu inventezi un pic ? (Miercuri, 19 mai 2021, 15:16)

      gamma [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      1897 67,473,000 —
      1926 93,459,000 +1.13%
      1939 108,377,000 +1.15%

      https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Russia
      Epurarile au fost cateva milioane , WW2 are 20 mil dar trebuie sa te hotarasti daca e Hitler sau Stalin . La fel si cu Mao , triplezi cifra reala , asta nu-l face pe el un monstru / tampit mai mare dar te face pe tine un propagandist .
      • -2 (2 voturi)    
       Ahahahahaha :))) (Miercuri, 19 mai 2021, 16:28)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui gamma

       Daca Mao ar fi ucis "doar" 33,3 de milioane de oameni ar fi ok, asa-i? :))))))
       • +1 (3 voturi)    
        O sa plictisesc adminul (Miercuri, 19 mai 2021, 18:24)

        gamma [utilizator] i-a raspuns lui Luk

        Dar daca permite mesaje tampite probabil o sa permita si replici fara valoare adaugata
        "La fel si cu Mao , triplezi cifra reala , asta nu-l face pe el un monstru / tampit mai mare dar te face pe tine un propagandist "
    • -2 (2 voturi)    
     :))) (Miercuri, 19 mai 2021, 14:22)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui gamma

     Sa inteleg ca dumneata esti socialist?
     • +2 (4 voturi)    
      Nu (Miercuri, 19 mai 2021, 15:38)

      gamma [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Sunt imperialist de tip englez dar momentan exista o penurie de salbatici complet neinarmati
      • -2 (4 voturi)    
       Mda (Miercuri, 19 mai 2021, 17:05)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui gamma

       La-s ca-ti trece. Citeste mai mult, o sa-ti prinda bine.
 • +2 (20 voturi)    
  Editorialul.. (Miercuri, 19 mai 2021, 6:46)

  mamaika [utilizator]

  ..pare a fi fost scris de către Bibi, mai degraba.
 • 0 (14 voturi)    
  NYT nu e intreg la cap (Miercuri, 19 mai 2021, 8:30)

  emil bobu [utilizator]

  Vai ce se pricep ei sa ghiceasca viitorul, adunatura de parerologi experti ce sunt.

  Palestinieii au probleme punctuale:
  -evacuarile
  -drumurile proaste
  -infractionalitatea organizata din zonele arabe etc.

  Vrei sa-mi spui ca daca astea se rezolva, nu se va schimba nimic? Fugi de aici...
  • +3 (15 voturi)    
   Nu inteleg ce vrei sa spui?! (Miercuri, 19 mai 2021, 9:43)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Cine-i opreste sa-si repare drumurile? Cine-i opreste sa reduca infrationalitatea? Ce vrei dumneata sa spui?!
   • +1 (5 voturi)    
    dujmanii, bre, dujmanii... (Miercuri, 19 mai 2021, 14:38)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    .. e ca la manelisti.
    normal ca e mai usor sa stea cu burta in sus decat sa munceasca.
  • +6 (10 voturi)    
   Sigur că ar fi bine să nu fie rău :) (Miercuri, 19 mai 2021, 13:35)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Problema e că așa ceva e practic imposibil într-o țară musulmană ce nu e înecată în petrol.

   Corupție, crimă organizată, sărăcie endemică, infrastructură medievală, mizrie și dezastre sociale sunt realitate cotidiană și în Algeria, Egipt sau Pakistan ce nu sunt sub ocuăație israeliană:) De fapt în acele țări e mult mai rău ca-n Cisiordania. Arabii din Cisiordania au măcar șansa să facă niște munci necalificate în Israel pentru care sunt mult mai bine plătiți ca un medic sau Inginer din Pakistan sau Algeria...
   • -1 (5 voturi)    
    Haios (Miercuri, 19 mai 2021, 19:45)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Faci niste afirmatii, de crede un neavizat ca vorbesti adevaruri.
    Intra in Wiki si vezi despre "List of countries by GDP (PPP)"..per capita!
    Pakistan e pe locul 25-26 si Egipt pe 21. Drept comparatie, Romania e pe locul 35-36.
    Pakistan a fost odata pe locul I in lume si cu ritmul lui de crestere ~4%/an) s-ar putea ca in acest secol sa revina. Si nu e "inecat in petrol"
    • 0 (0 voturi)    
     hehehe (Joi, 20 mai 2021, 11:27)

     guest3 [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

     Hehehe vezi ca ai si un PPP pe acolo. Ala nu e gdp nominal ci e purchasing power parity. O chestie care ambaleaza frumos saracia :). Teoretic traiesti bine in Pakistan cu bani mai putini decat in vest de exemplu. Practic daca vrei sa cumperi un TV sau un frigider sau orice altceva trebuie sa platesti cu $ nominal nu PPP si s-a dus pe apa sambetei traiul ala bun ca dai banii cu care trebuia sa traiesti juma de an. Plus ca una e sa iti permiti o cocioaba intr-un oras infect din pakistan si alta un ap/casa in vest sau chiar si in Romania. Si exemplele pot continua.
     E ca si cum ai spune ca unul care isi cumpara 2 cele mai chele Dacia logan traieste mai bine ca unul care cumpara un Ferrari editie limitata, ultimul racnet, ca deh, sunt tot masini ambele si ala cu Logan are doua... :D
     Intra pe street view si uita-te pe strazile din Karachi sa vezi cum arata saracia. Si ala e oras mare(cel mai mare din Pakistan) nu cine stie ce satuc uitat de lume din tara aia.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by