O asistentă americană a fost condamnată la închisoare pe viață marți pentru uciderea a șapte veterani, cărora le-a injectat în mod voluntar doze letale de insulină, potrivit AFP.

Reta MaysFoto: YouTube

Reta Mays, în vârstă de 46 de ani, a pledat vinovată în iulie pentru cele șapte crime și a mai încercat să ucidă o altă persoană, evitând un proces și ancheta completă asupra altor zeci de decese suspecte.

Confruntată marți pentru prima dată cu rudele victimelor sale în timpul unei audieri menite să-i stabilească încadrarea pedepsei, ea nu a oferit nicio explicație pentru acțiunile sale. ”Îmi pare rău pentru durerea pe care am provocat-o”, a spus ea pur și simplu, plângând.

Avocatul ei a sugerat că și-a pierdut capacitatea de a „gândi clar” din cauza problemelor de sănătate mintală, inclusiv a stresului post-traumatic legat de o desfășurare în Irak, exacerbat de stresul locului de muncă ca asistentă medicală de noapte la un spital de veterani din Virginia de Vest.

Dar judecătorul Thomas Kleeh a spus că nu există „nicio explicație și, cu siguranță, nici o justificare” pentru crimele sale. „Ești monstrul pe care nimeni nu l-a văzut”, a spus el, pronunțând pedepse ireductibile pe viață pentru fiecare dintre victime.

Reta Mays a recunoscut că a administrat insulină în perioada iulie 2017 - iunie 2018 acestor bărbați, cu vârste cuprinse între 81 și 96 de ani, care nu aveau nevoie de ea.

Acest hormon, necesar pentru tratamentul diabetului, este periculos pentru persoanele care nu sunt afectate de această boală, deoarece scade nivelul de glucoză din sânge și poate duce la comă și chiar la moarte.

Decesele păreau inițial naturale, dar în cele din urmă un medic a dat alarma. Apoi a fost deschisă o anchetă, iar unele victime au fost exhumate pentru autopsie.

Soția unuia dintre ei a descris instanței șocul pe care l-a simțit când a văzut „cuvântul omucidere” scris pe raportul medicului legist. „Nu știu de ce a făcut asta, probabil că nu vom ști niciodată, dar mi-a luat soțul de la mine”, a spus Norma Shaw, soția lui George Shaw, într-un mesaj preînregistrat.

Alte rude ale victimelor au numit pe Reta Mays „ucigaș în serie” sau „lașă”, în timp ce învinovățeau autoritățile pentru lipsa lor de vigilență.

Departamentul pentru Veterani, care operează spitalul, a deschis o anchetă pentru a-și determina răspunderea și a încheiat zece contracte de despăgubire cu rudele victimelor.