În timp ce premierul României se îndoiește că ursul brun împușcat de prințul de Liechtenstein ar fi fost cel mai mare din Europa, presa de limba germană vuiește în urma știrii. „Cu bani poți cumpăra orice - și cu suficienți bani poți cumpăra chiar și cel mai mare urs brun din Europa. Se numea Arthur și probabil că acum atârnă în salonul prințului Emanuel von und zu Liechtenstein” scrie Blick.chdin Elveția.

ursFoto: www.schule-und-familie.de

Știrea împușcării lui Arthur a fost difuzată azi de presa austriacă, germană, elvețiană, de Euronews, ba chiar și de radioul din Liechtenstein. Urșii bruni sunt amenințați cu dispariția și, prin urmare, strict protejați în majoritatea Europei.

Tăcerea prințului

Prințul Emanuel trăiește în Austria și lucrează ca medic, pe lângă rolul său de prinț. El administrează Riegersburg - un domeniu din Știria, deținut de familie.Celebrul urs a fost împușcat în timp ce prințul vizita Carpații, în luna martie.

Potrivit organizației ecologice românești, „Agent Green”, ursul brun Arthur era „cel mai mare urs din Europa”. Prințul Emanuel însă tace și nu vrea să dezvăluie cum a ajuns la permisiunea de împușcare. „Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în discuție”, ar fi spus acesta presei.

„Kronenzeitung” din Austria scrie că Ministerul Mediului din România a lansat o anchetă. Potrivit ministerului, prințul avea de fapt o autorizație, dar pentru un „urs problematic” mult mai mic. Acum, el este acuzat că l-a vizat pe Arthur, ca trofeu.

Potrivit publicației de vânătoare, „Jagdreport”, Arthur aduce foarte mult, și anume 592,8 puncte dintre posibile 600 de „puncte de trofeu”.

Vânătorii de trofee

Prințul Emanuel nu este primul nobil care a vânat trofee, prin partidele sale de vânătoare: așa s-a întâmplat cu regele spaniol Juan Carlos, care a vânat în mod repetat elefanți în Botswana - în special în calitate de președinte onorific al WWF al Spaniei, ceea ce i-a adus monarhului un val mondial de indignare, în 2012.

Gabi Păun, biolog și director general al organizației române de mediu, Agent Green, condamnă vânătoarea de trofee: „Este la fel de condamnabilă ca și comerțul cu fildeș”, deoarece uciderea masculilor mari ar slăbi populația de urși, lucru dovedit științific. Prin urmare, ecologistul solicită interzicerea totală a vânătorii de trofee, pentru străini.

Vânătorilor din Vest le place în mod deosebit să meargă în alte țări, pentru a vâna. În fiecare an, mii de vânători din Germania, Austria, Elveția, etc. călătoresc în străinătate pentru a vâna trofee. Țările africane precum Tanzania, Namibia și Africa de Sud sunt deosebit de populare, acolo vânătorii plătind și 100.000 de franci elvețieni, după cum dezvăluie antreprenorul de safari, Stephan Stamm.

Sub titlul „Un prinț în febra vânatorii”, Spiegel.de scrie că „vânătoarea acestor animale este de fapt interzisă - ecologiștii vorbesc despre braconaj cu acoperire de stat”.

În România, ONG-ul Agent Green a lansat campania cu semnături „STOP vânătorii de trofee”, în care se arata că „ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna”. STOP vânătorii de trofee | CampaniaMea pe DeclicSe pare că aceasta legislație le e străină celor cu bani și cu sânge albastru.

Citește și: