Coreea de Nord a anunţat că a testat joi în Marea Japoniei două rachete tactice ghidate de un tip nou, înzestrate cu motor cu carburant solid, transmite AFP, preluând o ştire a agenţiei oficiale nord-coreene KCNA.

Test cu rachete in Coreea de NordFoto: KCNA

Tirul a fost supervizat de Ri Pyong Chol, înaltul responsabil de partid, care a declarat că testul este 'de mare importanţă pentru creşterea capacităţilor militare ale ţării şi descurajarea tuturor ameninţărilor existente în Peninsula Coreeană', potrivit KCNA, recepţionată la Seul.

Regimul de la Phenian a efectuat joi de pe coasta de est tiruri cu două dispozitive descrise de premierul japonez Yoshihide Suga drept rachete balistice.

Coreea de Nord este supusă sancţiunilor internaţionale din cauza programelor sale de înarmare, iar rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU îi interzic să dezvolte programe de rachete balistice.

Preşedintele american Joe Biden a apreciat că rezoluţia 1718 a Consiliului de Securitate a fost 'încălcată prin aceste rachete care au fost testate'. Agenţia KCNA a precizat că cele două proiectile şi-au atins ţintele la 600 km de coastă şi pot transporta fiecare o încărcătură utilă de 2,5 tone.

Jurnalul oficial nord-coreean Rodong Sinmun a publicat fotografii în care responsabili care nu purtau măşti sanitare se felicitau şi aplaudau după tiruri. (Sursa: Agerpres)