Elvețienii vor vota duminică în privința interdicției de acoperire a feței în public, o inițiativă care vizează direct femeile musulmane care poartă niqab, chiar dacă acestea sunt foarte rare în țara alpină, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sondajele indică o victorie a acestei inițiative denumite "anti-burqa" după ani de dezbateri și adoptarea unor măsuri similare în alte țări europene.

Dacă textul nu evocă nici burqa - care acoperă integral femeile, cu excepția unei fante în dreptul ochilor - și nici niqabul, care acoperă de asemenea în întregime corpul și chipul, cu excepția ochilor, este limpede pentru toată lumea ce vizează textul.

Afișe de campanie cu sloganele "Stop islamismului radical” sau "Stop extremismului" prezintă femei cu niqab.

Afișele celor care se opun inițiativei cer oamenilor să voteze "nu pentru o lege anti-burqa islamofobă, absurdă și inutilă".

Dacă tabăra da va câștiga, va fi interzisă acoperirea în întregime a chipului în public, cu unele excepții, precum lăcașurile de cult.

"Ținta inițiativei nu sunt musulmanii, nu punem în discuție practicile lor religioase", argumentează Jean-Luc Addor, purtător de cuvânt al taberei Da și membru al partidului populist de dreapta UDC. În opinia lui, este vorba de apărarea "valorilor civilizației noastre".

Acesta recunoaște că există foarte puține femei în Elveția care poartă aceste veștminte. Dar, "când identificăm o problemă, când există o problemă, o rezolvăm înainte să scape de sub control".

Numeroase organizații feministe se opun interdicției.

"Pe lângă faptul că este inutilă, propunerea este rasistă și sexistă, considerăm că în 2021, în calitate de feministe, nu este acceptabil ca în Constituția elvețiană să existe un articol care să interzică o ținută pentru femei, indiferent de această ținută", spune Ines El Shikh, purtătoare de cuvânt a unei mișcări feministe musulmane.

Tabăra Da este mai departe favorită, dar avansul inițial confortabil din sondaje s-a redus puternic începând cu ianuarie.

Guvernul federal și parlamentul se opun acestei măsuri argumentând că atacă o problemă care nu există.

O contra-propunere ar urma să fie adoptată imediat în caz de eșec al taberei Da - obligarea de ați prezenta chipul la cererea autorităților, pentru identificare.

Ministrul Justiției, Karin Keller-Sutter, a subliniat că marea parte a femeilor care poartă niqabul sunt turiste.

În Elveția, sunt suficiente 100.000 de semnături în favoarea unei propuneri pentru organizarea unui referendum, o democrație directă susținută cu mândrie de această țară cu 8,6 milioane de locuitori.

Potrivit statisticilor oficiale, circa 5,5% din populație este elvețiană, fiind vorba în special de oameni cu rădăcini în fosta Iugoslavie, unde această tradiție vestimentară este absentă.

În 2009, elvețienii au votat pentru interdicția construirii de minarete, provocând furia țărilor musulmane.

În două cantoane există deja interdicția de acoperire a chipului în public.