Cele mai sângeroase demonstrații pro-democrație din Myanmar s-au soldat cu cel puțin 18 morți și mai mulți răniți, după ce poliția a deschis focul asupra oamenilor, scrie Reuters, citând surse medicale și politice locale.

Proteste in Myanmar (sursa: Myanmar Now, twitter)Foto: Hotnews

UPDATE Cel puţin 18 protestatari au fost împuşcaţi mortal, duminică, de forţele de ordine din Myanmar, iar alte zeci de persoane au fost rănite, anunţă Oficiul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, conform agenţiei Reuters, scrie Mediafax.

"Poliţia şi forţele militare au intervenit împotriva demonstranţilor paşnici, folosind forţă letală şi mai puţin letală; conform informaţiilor credibile, cel puţin 18 persoane au fost ucise, iar alte 30 au fost rănite", anunţă Oficiul ONU pentru Drepturile Omului.

"Condamnăm cu tărie represiunea violentă a protestelor din Birmania și facem apel la armată să înceteze imediat să folosească forța împotriva protestatarilor pașnici", a spus Ravina Shamdasani, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, într-o declarație făcută duminică.

Inițial, duminică dimineața, erau raportate patru victime și zeci de răniți, după ce armata a dispus repirmarea protestelor care au loc aproape zilnic de la lovitura de stat militară din 1 februarie. Poliția a făcut uz de gaze lacrimogene, grenade și tunuri cu apă, încercând fără succes să disperseze demonstranții, însă în cele din urmă au deschis focul.

Înregistrări publicate pe rețelele sociale arată protestatarii cărând trupurile pline de sânge ale unor manifestanți, în timp ce un bărbat zace nemișcat pe stradă.

Un bărbat spitalizat cu o rană de glonţ în piept a murit după internare, a dezvăluit un medic care a cerut să nu-i fie publicat numele, şi un portal media local.

Un politician şi presa locală au afirmat că un manifestant a fost ucis şi mai mulţi au fost răniţi. Poliţia a intervenit şi în Mandalay, al doilea oraş al ţării, şi în Lashio, în nord-est.

Protestele de stradă şi intervenţiile poliţiei au creat haos în statul din sud-estul Asiei după ce armata a răsturnat de la putere guvernul condus de Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru pace.

Puciştii au arestat mai mulţi oficiali şi au pus capăt tranziţiei democratice după 50 de ani de regim militar, sub pretextul fraudelor la alegerile din noiembrie 2020. Mai multe state occidentale au condamnat lovitura de stat şi represiunea.

Săptămâna trecută, generalul Min Aung Hlaing, şeful juntei care a preluat puterea în Myanmar, a susţinut că autorităţile folosesc un minimum de forţă necesar ca reacţie la proteste.