Președintele Joe Biden a înregistrat prima sa victorie legislativă după ce Camera Reprezentanților a votat pachetul său de 1.900 de miliarde de dolari pentru măsurile de combatere a efectelor pandemiei de coronavirus, scrie Reuters. Votul are loc în condițiile în care democrații ar dori să folosească această lege pentru a majora salariul minim pe economie.

Joe Biden Foto: Pool-CNP / INSTAR Images / Profimedia

Planul de redresare a Americii include fonduri care vor acoperi costurile campaniei de vaccinare, echipamente medicale, asistență financiară pentru familiile afectate de pandemie și micile afaceri, dar și fonduri destinate administrațiilor locale.

Democrații au susținut că acest pachet este necesar pentru combaterea efectelor pandemiei care a făcut peste 500.000 de victime în SUA, în vreme ce milioane de americani și-au pierdut locurile de muncă. "Americanii trebuie să știe că guvernul îi spijină”, a declarat președintele Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, în cadrul dezbaterilor din plen.

Camera Reprezentanților care este controlată de democrați a aprobat legea cu 219 la 212 voturi. Inițiativa a fost trimisă la Senat spre adoptare, unde democrații au un avantaj fragil față de republicani și vor încerca să recurgă la proceduri legislative pentru a putea trece legea fără ajutorul republicanilor.

Dacă Biden va avea succes și în Senat, guvernul va acorda 1.400 de dolari pentru persoanele fizice afectate, o alocaţie de şomaj de 400 de dolari care va putea fi acordată până la 29 august şi alte ajutoare pentru cei care au probleme în achitarea chiriei şi ratelor la locuinţe.